Cetateni si organizatii au demonstrat ca poti schimba scenariul resemnarii in Romania

0

Simpli cetateni sau organizatii neguvernamentale care au demonstrat ca pot si trebuie sa aiba un cuvant de spus in deciziile luate de autoritati au fost apaludati pentru eforturile lor de cei peste 300 de invitati care au participat joi, 25 octombrie 2012, la cea de-a patra editii a Galei Premiilor Participarii Publice. Gala a fost organizata de Centrul de Resurse pentru participare publica – CeRe in parteneriat cu Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP) prin programul Tineret in Actiune, Institutul Aspen Romania, Fundatia Romano – Americana si Universitatea Babes-Bolyai.

Organizata sub motto-ul “O gala despre personaje care schimba filmul”, Gala Premiilor Participarii Publice, prin cele 13 campanii premiate, a aratat ca in Romania exista cetateni si organizatii gata sa renunte la scenariul resemnarii si sa schimbe decizii publice care au un impact asupra comunitatii lor. Cei inscrisi la Gala anul acesta au luptat pentru: modificarea legii adoptiei, modificarea legii pentru acordarea indemnizatiilor de crestere a copiilor, infiintarea unui centru de zi pentru persoanele nevazatoare, asigurarea apei potabile intr-o comunitate din Prahova, instituirea de mecanisme de sprijinire a firmelor iesene de catre autoritatile publice locale si judetene etc.

“Gala Premiilor Participarii Publice este o gala despre oameni care schimba filmul. Filmul acestei majoritati care este nemultumita si care crede ca n-are instrumentele necesare sa schimbe ceva. Sunt cativa oameni in Romania care nu se resemneaza si, cu sau fara speranta, aleg sa se bata”, a declarat Mircea Toma, gazda evenimentului.

Anul acesta, premiile participarii publice s-au indreptat catre:

Premiul „Dosarele deX” – Agentia de Dezvoltare Comunitara Impreuna, Campania “Nu doar corectitudine politica-de la tigan la rom”

Premiul special pentru Tineret „Un centru numit dorinta” – Asociatia Catharsis, Campania “Zambeste, sunt langa tine”

Premiul “Vanatorul voteaza intotdeauna de doua ori!” – Asociatia Salvati Dunarea si Delta, Campania “La vanatoare de vanatori in Rezervatia biosferei Delta Dunarii”

Premiul “La rascruce de doctrine” – Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR), Campania “Stop indoctrinarii religioase in scolile publice”

Premiul “Participatorul” – Emil Stetco, Campania “Oprirea construirii unui crematoriu uman in cartierul Manastur din Cluj-Napoca”

Premiul “Misiune posibila: antreprenoriatul social!” – Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Campania “Antreprenoriatul social-realitatea lor sau realitatea noastra”

Premiul “Stiu ce ati demolat asta-vara!” – Hans Hendrich, Campania “Pastrati patrimoniul! Nu-l demolati!”

Premiul “Legendele Fagarasului” – Ovidiu Mihut, Campania “Construirea de microhidrocentrale in Muntii Fagaras distruge iremediabil ecosisteme dintr-o conspiratie autoritati investitori”

Premiul “Cronicele unei legi nedrepte” – ProTV / Stirile ProTV, Campania “Vreau si eu parintii mei”

Premiul “Nopti albe la fantana” – SOS Fantana, Campania “Salvati fantana”

Premiul “Stay, forrest, stay!” – World Wide Fund (WWF) Romania  – Campania “Salvati padurile virgine“

Premiul special CeRe – Personajul colectiv: Protestatarul 2012

Premiul special CeRe – Activist de profesie: Adrian Dohotaru

Puteti citi detalii despre proiectele premiate in catalogul evenimentului: http://www.ce-re.ro/upload/Catalog_G3P_2012.pdf.

Puteti urmari inregistrarea Galei Premiilor Participarii Publice la adresa http://www.privesc.eu/Arhiva/13016/Gala-Premiilor-Participarii-Publice