Changemakers – mai mult decat afacere, impact social

0

Studentii pasionati de antreprenoriat social s-au strans, marti, intr-o sala de curs din ASE pentru a afla mai multe despre acest concept de la antreprenori de succes si specialisti in economia sociala. Leslie Hawke, Ian Tilling, Raed Arafat, reprezentanti ai NESsT si ai Fundatiei Dinu Patriciu le-au prezentat propriile povesti si experiente, dificultatile cu care s-au confruntat si solutiile gasite, vorbind despre ce inseamna pentru fiecare antreprenoriatul social.

Conferinta a deschis cea de-a treia editie a proiectului Changemakers, initiat de Asociaţia Studenţilor Economisti din Romania (ASER) si patronat de UNDP (United Nations Development Programme), proiect conceput pentru a ajuta tinerii economisti sa devina antreprenori sociali. „Proiectul nostru isi propune sa atraga atentia tinerilor asupra faptului că ei pot construi afaceri viabile prin care să rezolve problemele comunităţilor lor”, declara Andreea Fita, coordonatoarea proiectului.

„In Romania m-am redescoperit ca antreprenor social”

Conferinta a inceput cu doua povesti personale ale unor invitati internationali, povesti ce stau la baza a doua organizatii care schimba destine in Romania – Leslie Hawke, fondatoarea Ovidiu Rom si Ian Tilling, presedintele asociatiei Casa Ioana. Cei doi au povestit despre cum au ajuns in Romania si, in ciuda meseriilor si a nationalitatilor diferite, au investit timp, energie si pasiune in infiintarea unor proiecte sociale.

Leslie Hawke a definit antreprenoriatul social ca „identificarea unei probleme sociale si utilizarea de principii antreprenoriale pentru a organiza, crea si conduce o afacere/asociatie pentru a obtine schimbarea sociala”.  

Tincuta Baltag, director general al Fundatiei Dinu Patriciu, a vorbit apoi despre proiectele Fundatiei de a investi in antreprenoriat social, definind acest concept ca ”un business pornit din dorinta de a rezolva o problema sociala”, iar Despina Iancu, Enterprise Development Associate in cadrul NESsT România, o organizatie non profit ce sprijina intreprinderile sociale atat financiar cat si prin consultanta, a facut distinctia intre intreprindere sociala si antreprenoriat social: „Eu vad antreprenoriatul social ca o solutie inovativa pentru o nevoie, o utilizare eficienta a resureselor si gasirea de solutii pe care altii nu le-au vazut, cum sunt exemplele oferite de Ovidiu Rom si Casa Ioana. In schimb, o intreprindere sociala reprezinta o initiativa de business, de generare de venituri pentru a rezolva nevoi sociale, initiativa ce are atat obiective sociale cat si obiective financiare.”

Idei si planuri de afaceri in randul studentilor

Intrebarile studentilor adresate vorbitorilor au dat nastere la idei de proiecte, planuri de afaceri si asociatii prin care sa rezolve problemele pe care le vad in societate. Educatia, situatia batranilor care sunt nevoiti sa cerseasca sau problemele rurale sunt cateva din domeniile in care acestia vor sa se implice si sa gaseasca solutii practice.

Diana, studenta in anul I la Facultatea de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE, spune ca a venit la conferinta pentru a afla mai multe despre antreprenoriatul social. Ea vrea sa-si deschida o asociatie si va participa si la „Scoala de primavara” cu un proiect in domeniul educatiei. „Mi-a placut mult conferinta, am ramas impresionata de prezentari. Mi se pare un pic complicat acum, dupa ce am auzit cu cate probleme s-au confruntat ei, dar nu m-au descurajat, ci m-au facut sa-mi pun niste intrebari si sa ma gandesc mai bine la drumul pe care o sa-l aiba proiectul meu.”

Si Ruxandra are o idee pe care vrea s-o dezvolte, printr-un proiect prin care sa ajute batranii care cersesc in strada. Studenta in anul doi de master la Marketing, ea face voluntariat de mult timp si spune ca ideea i-a venit ”gandindu-ma ce as putea face pentru oameni.” Si pe Ruxandra experienta Changemakers a motivat-o sa-si planifice mai bine proiectul: „Pana acum aveam ideea, am facut o schita, dar am tot amanat. Acum sunt hotarata sa incep, stiu ca trebuie sa elaborez un plan, o strategie si sa ma gandesc pe cine as putea sa implic. Deocamdata vreau ceva mic, pe care sa-l pot manageria eu. Imi doresc sa fac ceva, chiar daca nu e o schimbare majora, dar macar o contributie mica.”

Sfatul comun dat de vorbitori tinerilor dornici de a aduce o schimbare in bine a fost sa se implice direct, sa afle direct de la beneficiari cum ii pot ajuta si sa creada in schimbarile mici pe care le pot aduce. „Un changemaker e o persoana care isi asuma responsabilitatea, nu doar pentru el, ci si pentru vietile oamenilor din societatea in care traieste”, a concluzionat Mihail Musat, fondator LumeBuna.ro si moderatorul conferintei.

Proiectul continua, in perioada 12-18 aprilie, cu Scoala de primavara Changemakers, in cadrul careia cei 19 participanti inscrisi invata practic despre antreprenoriatul social, prin workshopuri, vizite de lucru la antreprenori sociali si prin dezvoltarea unui plan de afaceri propriu.

Andreea Giuclea