Chiuariu: Exista tentatia de a face circ, daca lasam presa si ONG-urile la comisia de revizuire a Constitutiei

0

Seful Comisiei juridice a Senatului, Tudor Chiuariu, le raspunde ONG-urilor care au cerut acces la lucrarile comisiei de revizuire a Constitutiei. El spune la RFI ca “exista o anumita tentatie de a face circ, in loc sa facem ce trebuie sa facem si anume o noua Constitutie”. Liberalul precizeaza ca pana acum au avut loc discutii “mai degraba tehnice” in comisie.

Mai multe organizatii neguvernamentale, intre care Active Watch, APADOR-CH si Societatea Academica din Romania au trimis Parlamentului o scrisoare deschisa, in care cer acces la sedintele comisiei de modificare a Constitutiei.

Tudor Chiuariu respinge acuzatia de lipsa de transparenta: “Deocamdata, un calendar pana pe 15 mai exista, in sensul ca am hotarat ca aceasta comisie sa nu bruieze, sa nu faca lucrari in paralel cu Forumul Constitutional. Am investit Forumul Constitutional cu aceasta misiune, de a consulta societatea civila si nu mai putem, pana nu suntem inapoi sesizati cu un raport al acestor dezbateri, care sa vina de la Forumul Constitutional inapoi la comisie, noi de principiu nu vom mai avea lucrari. Deci un calendar pana pe 15 mai exista in sensul asta si a existat si pana acum. Tot timpul s-a comunicat ce vrem sa facem, intr-un mod transparent”.

Seful Comisiei juridice a Senatului precizeaza ca “sedintele comisiei, daca va uitati in regulamentul ei, pot fi publice. Au fost trei sedinte pana acum si cu chestiuni mai degraba tehnice, comisia de-abia s-a organizat, n-a inceput nici o dezbatere pe fondul revizuirii Constitutiei”.

Tentatia de a face “circ”

Intrebat daca va fi permis accesul presei, cand se va ajunge la discutii pe fond, Tudor Chiuariu a raspuns: “Eu asa cred. Nu ca si cum n-ar exista posibilitatea asta. Totusi, sa nu exageram! Stiti, e un echilibru just intre nevoia publicului de informare, pe care noi o intelegem si o respectam si necesitatea ca lucrarile acestei comisii sa fie eficiente”.

Daca ar participa la discutii presa si societatea civila, comisia de modificare a Constitutiei ar fi impiedicata sa-si desfasoare activitatea? Tudor Chiuariu spune ca “exista o anumita tentatie de a face circ, in loc sa facem ce trebuie sa facem si anume o noua Constitutie”.

Sursa: rfi.ro

follow_stiriong-4901743