Cine hotaraste soarta societatii civile?

0

In ultima vreme s-a vorbit din ce in ce mai mult despre banii europeni si POSDRU, titrandu-se cu litere de-o schioapa ca, din nou, “si-au batut joc” de fondurile nerambursabile destinate dezvoltarii societatii romanesti. Despre ce este vorba si “cine” si-a batut joc de „cine“? Pe de o parte, sint voci care acuza lipsa de interes a unor ONG-uri care ar fi derulat „proiecte nefondate“. Altele acuza statul roman de rea-vointa, neimplicare si lipsa de transparenta. Una peste alta, deocamdata proiectele POSDRU sint blocate si, in prezent, din cauza auditului trimis de Comisia Europeana la Autoritatea de Management, cea responsabila cu validarea si intermedierea fondurilor, orice plata este sistata. Ce s-a intimplat si ce se va intimpla in continuare cu cele aproximativ 840 de ONG-uri implicate in acest program, majoritatea aflindu-se in prezent in pragul dizolvarii si al falimentului?

Cite ceva despre POSDRU

In primul rind, vorbind despre POSDRU (Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane), vorbim despre programul aprobat si finantat de catre Comisia Europeana in 2007, prin care se urmareste “dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii prin corelarea nivelului educatiei cu cerintele pietei muncii”. Altfel spus, proiectele prinse in acest program vizeaza imbunatatirea sistemului educational, promovarea culturii antreprenoriale, facilitarea accesului tinerilor, a somerilor sau a grupurilor defavorizate la piata muncii, modernizarea pietei muncii, promovarea reinsertiei persoanelor inactive pe piata muncii. Finantarea proiectelor se face din Fondul Social European, traseul banilor catre beneficiari (35% dintre acestia fiind reprezentati de catre organizatiile neguvernamentale, care au semnat in calitate de beneficiar principal de finantare, plus un numar semnificativ de organizatii partenere in diverse proiecte) trecind prin Autoritatea de Management a Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale care, dupa ce valideaza costurile efectuate in proiecte, face cerere de rambursare a banilor investiti catre UE, document care se poate intocmi numai dupa ce AMPOSDRU face la rindul sau plati catre beneficiari.Totusi, intarzierea platilor ramine o constanta in proiectele finantate din POSDRU, acutizindu-se la inceputul acestei veri, cind Comisia Europeana a trimis un audit la Autoritatea de Management. In urma acestuia, statul roman nu a mai avut dreptul de a solicita UE rambursarea banilor cheltuiti la nivel national in proiecte, pastrind insa obligatia de a efectua plati catre beneficiari. Obligatia nu a fost insa onorata, fapt ce a dus spre pragul falimentului majoritatea asociatiilor si a fundatiilor care au inaintat bani in proiecte POSDRU.

Guvernamental vs non-guvernamental

La conferinta de presa care a avut loc pe 3 septembrie, organizata de catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, impreuna cu Autoritatea de Management POSDRU, miza declaratiei transmise de catre ministrul Mariana Campeanu a fost mai degraba un blam la adresa fostei guvernari. “Sintem in prezent in situatia de a remedia in doua luni ceea ce s-a stricat in doi ani si jumatate din incompetenta sau, inclin sa cred, rea-vointa. Sint revoltata ca Romania nu a putut beneficia de acesti bani” – a declarat Mariana Campeanu. S-a mentionat de asemenea ca una dintre cele mai mari probleme identificate la nivelul Autoritatii de Management a fost faptul ca „in perioada 2010-2011, pentru aproximativ 1700 de proiecte, cu valoare aproximativa de peste 200 de milioane de euro, s-au facut finantari din bugetul de stat, insa nu s-au transmis mai departe cereri de rambursare ale sumelor platite catre Comisia Europeana“. Pe de alta parte, directorul general al AMPOSDRU, Cristian Ababei, a tinut sa precizeze faptul ca programul “nu se anuleaza si nu se inchide. In momentul de fata am ajuns la zi cu platile de finantare nationala si de TVA si facem eforturi de a efectua platile de la bugetul de stat, plati aferente finantarilor nationale”.De partea non-guvernamentala, Ionut Sibian, directorul FDSC (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile), acuza lipsa de profesionalism din sistem. “Statul roman, in clipa aceasta, prin sistemul de management al Fondurilor Structurale, pune in pericol o investitie facuta timp de 20 de ani, de catre finantatori externi, in dezvoltarea societatii civile. Sint organizatii cu renume, nevoite sa intrerupa proiecte deosebit de importante din aceasta cauza, proiecte care se adreseaza persoanelor vulnerabile si marginalizate, pe care statul, odata cu criza economica, refuza sa le mai sustina. Sint organizatii care au fost nevoite sa trimita acasa profesori si specialisti in educatie care lucrau cu mii de copii din zone defavorizate. Alte organizatii, care au creat locuri de munca pentru persoane vulnerabile sau cu dizabilitati severe, se afla si ele in situatie de a inchide intreprinderile sociale sau atelierele protejate. Modalitatea de gestionare a fondurilor europene din ultimii ani nu face decit sa subrezeasca sustenabilitatea societatii civile. In felul acesta, statul omoara societatea civila.” Despre auditul european trimis la Autoritatea de Management, Ionut Sibian declara ca au fost sesizate nereguli, insa ele pot fi remediate de catre noua conducere a Autoritatii de Management si a Ministerului Muncii, astfel incit programul sa nu fie suspendat. In acest moment insa, “AM nu mai trimite cereri de rambursare catre UE, iar Ministerul de Finante nu a pus la dispozitie AM-ului resursele financiare pentru a acoperi sumele necesare pentru rambursari catre beneficiari, pina la reluarea platilor de la Bruxelles. Practic, s-a blocat tot sistemul”.

In opinia sa, pentru deblocarea acestui sistem, trebuie gasite, in primul rind, surse alternative de plata a datoriilor, iar, in al doilea rind, se impune regindirea intregului sistem de valori ca “zona depolitizata” si cu oameni cu expertiza pe programe de finantare. “Cit timp in functiile de management ale fondurilor europene vom avea membri de partid sau numiri politice fara experienta in managementul acestor fonduri, nu vom avea performanta. Trebuie imbunatatit sistemul de monitorizare, asta presupunind sa se faca mai multe vizite la fata locului si sa fie incadrate mai multe proiecte in clase de risc potrivite fiecaruia (pina in iunie, majoritatea fiind considerate «fara risc», iar din iunie capatind brusc «grad de risc ridicat»). De asemenea, e esentiala regindirea sistemului de evaluare a proiectelor, pentru a nu mai fi finantate entitati, inclusiv ONG-uri, care nu au experienta necesara derularii unor astfel de proiecte, sau proiecte care n-au indicatori palpabili, merg mai mult pe informare, instruire, putine avind ca rezultat final angajarea pe piata muncii. In definitiv, Fondul Social European are ca obiectiv crearea de oportunitati pentru cresterea gradului de ocupare in statele membre si incluziunea pe piata muncii a persoanelor din rindul grupurilor vulnerabile sau cu potential de a fi excluse din piata muncii”. Reprezentantii societatii civile cer Autoritatii de Management mai multa transparenta si consultare cu beneficiarii.


Ce inseamna acest blocaj?

Practic, pentru continuarea proiectelor, majoritatea ONG-urilor sint in prezent nevoite sa faca eforturi financiare proprii spre a face fata deficitului financiar. Aflu ca multi sint de altfel in situatia de a-si vinde aparatura sau alte bunuri personale, sau chiar sediile, pentru a rezista. „”FDSC-ul a derulat cu succes un proiect in parteneriat cu Ministerul Educatiei, terminat de un an, in care am investit 150 de mii de euro. Pina in prezent nu am primit nici o rambursare. Cu Ministerul Educatiei blocajul a fost inca de la inceput. Justifica prin faptul ca nu au oameni care sa se ocupe de cereri.”Fara resursele cuvenite, ONG-urile rezista deocamdata prin fonduri proprii, reducind la minimum activitatile. “Dar aici intram intr-un cerc vicios. Organizatiile au proiecte care necesita cel putin inca un an de implementare, or, daca cer suspendarea timp de sase luni, sint toate sansele sa nu indeplineasca toti indicatorii ceruti.”In prezent se asteapta. Nu se stie pana cand. “Am fost la intilniri cu ministrul Muncii” – povesteste Ionut Sibian –, “intalniri cu reprezentanti ai Autoritatii de Management, cu reprezentantul prim-ministrului in acest domeniu… In urma discutiilor, am primit asigurari ca in doua luni se va debloca sistemul. Discutia a avut insa loc in luna iunie. Daca Ministerul de Finante nu aloca urgent sumele necesare pentru rambursari pina cind platile vor fi reluate de catre Comisia Europeana, ma tem ca multe ONG-uri nu vor mai apuca sfirsitul anului. Pentru a evita pe viitor astfel de situatii, e nevoie urgent de a aduce oameni competenti in Autoritatile de Management si de a depolitiza sistemul. De asemenea, este necesara, din 2013, crearea unui fond de rezerva la Ministerul de Finante, care sa sustina rambursarile catre beneficiari, in momentul in care programele sint blocate de la Bruxelles pentru nereguli.”

Articol preluat din “Dilema Veche”