Cine reprezinta societatea civila ?

0

Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana ne-a adus o serie de legi noi si modificari ale celor vechi, prin care organizatiilor societatii civile pare ca li se acorda dreptul de a participa la procesul de luare a deciziilor, de fi parte a unor organisme importante, de a le fi ascultat cuvantul. Am fost chiar pe puncul de avea un ministru delegat pentru, intre altele, relatii cu societatea civila. Am spus “pare ca li se acorda” pentru ca in realitate reverentele facute de catre politicieni catre societatea civila sunt de pura fatada, legile fiind parca facute doar pentru a bifa niste obligatii din Tratatul de Aderare.

Pentru exemplificare, un caz adus recent in atentia publicului: fostul viitor ministru al Educatiei, Corina Dumitrescu, este reprezentanta societatii civile in Consliul Suprem al Magistraturii. Explicand greselile din CV, domnia sa a spus: “Am acceptat sustinerea politica doar in urma unei decizii pe care am luat-o foarte greu dat fiind faptul ca sunt o persoana foarte ocupata cu ceea ce inseamna conducerea universitatii mele“. Va sa zica, nu i s-a parut o neadecvare sa reprezinti societatea civila pe baza sustinerii politice. Dar, de ce i s-ar fi parut neadecvat? Doar era recomandata de catre o organizatie a societatii civile, anume Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir.

Un alt exemplu. CNSAS are in componenta, conform OUG nr.24/2008, doi reprezentanti ai societatii civile si noua reprezentanti ai grupurilor parlamentare. Frumos, numai ca propunerile pentru cei doi reprezentanti ai societatii civile se fac de catre Presedinte si Prim-ministru. Ce-i drept, legea spune ca “pe baza consultarii cu organizatii neguvernamentale”, dar asta nu pare a fi o problema. Militia Spirituala a solicitat lamuriri despre cine si cand a participat la consultari, dar raspunsurile au fost extrem de vagi, pe potriva formularii din lege.

Cititi articolul integral pe Romania Libera