Consultarea manifestantilor si a organizatiilor neguvernamentale este binevenita

0

Manifestatiile civice din Romania reprezinta mult mai mult decat societatea civila organizata in ONGuri si, in acest context, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile saluta consultarea manifestantilor si a organizatiilor neguvernamentale in procesul de numire a noului premier.

Astazi, Presedintele Klaus Iohannis a anuntat includerea reprezentantilor manifestantilor si a organizatiilor neguvernamentale in consultarile pentru numirea noului prim-ministru al Romaniei. Este un moment important pentru transformarea glasului societatii civile in principii de guvernare si demersuri clare care garanteaza buna functionare a statului de drept in Romania. Salutam aceasta initiativa si o consideram un demers bun pentru democratie.

Credem ca organizatiile neguvernamentale trebuie sa se implice in consultari doar prin verificarea respectarii unor criterii esentiale de catre candidatii propusi:

– integritate si transparenta;

– eficienta si credibilitate in demersurile asumate pentru eliminarea coruptiei de la toate nivelurile sistemului public;

– concretete si determinare in masurile propuse cu privire la reforma clasei politice in timpul mandatului sau.

Incurajam organizatiile neguvernamentale sa participe la consultari prin intermediul principalelelor coalitii si retele de ONGuri, active in domeniile lor si cu o contributie relevanta pentru anticoruptie, transparenta si buna guvernare.

Consideram ca aceasta consultare este doar primul pas intr-un proces serios de reforma a relatiilor dintre societate si stat care pune in centru respectul fata de cetatean.

Despre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile: FDSC este o organizatie neguvernamentala, independenta, infiintata in anul 1994, in cadrul unei initiative a Comisiei Europene. Fundatia dezvolta proiecte in domenii cum sunt educatie, economie sociala, cooperare pentru dezvoltare, incluziune sociala. Dezvolta si administreaza programe de finantare, campanii de promovare si advocacy pentru organizatiile neguvernamentale. Pana in acest moment, FDSC a facilitat finantarea a mai mult de 2000 de proiecte ale organizatiilor neguvernamentale, avand in un portofoliu de aproape 500 de proiecte puse in practica de peste 800 de organizatii neguvernamentale, de pe tot teritoriul Romaniei. Mai multe detalii se gasesc pe  www.fdsc.ro .