Cum se infiinteaza o fundatie comunitara?

0

15 fundatii comunitare active in Romania pana in 2018: acesta este obiectivul Asociatiei pentru Relatii Comunitare (ARC), care deruleaza, in colaborare cu Fundatia pentru Parteneriat si cu Fundatia PACT, un program national de sprijinire a dezvoltarii fundatiilor comunitare existente si de creare de fundatii comunitare noi.

In prezent, in Romania exista patru fundații comunitare: la Cluj, Odorheiu Secuiesc, Alba și Covasna, iar alte patru sunt în curs de înființare in București, Iași, Mureș și Constanța. Interesul pentru astfel de organizatii este recent la noi in tara, explica Camelia Mates, coordonatorul programului de fundatii comunitare din cadrul ARC:”In timp ce in lumea anglo-saxona exista fundatii comunitare cu o continuitate de apoape un secol, in Romania procesul de infiintare de astfel de institutii a inceput doar acum patru ani.”

Interesul ARC pentru fundatii comunitare a inceput in 2005, cand au inceput sa se documenteze, pentru ca in 2006 sa initieze proiectul Youth Bank, prin care elevi de liceu se implica in comunitate prin administrarea unui fond special destinat finantarii proiectelor pentru dezvoltarea comunitatii locale.

Implicare in comunitate

Fundatia comunitara este o institutie locala care mobilizeaza resurse si le canalizeaza catre nevoi identificate in comunitate. Pentru a mobiliza aceste resurse, ea utilizeaza diverse metode: sponsorizari, donatii, evenimente de atragere de fonduri, donatii salariale, marketing comunitar.

Fundatia comunitara urmareste atat interesele filantropice ale donatorilor, cat si nevoile comunitatii, ofera cadrul necesar pentru ca indivizii si companiile active pe plan local sa doneze eficient si cu impact in comunitate”, arata Camelia Mates.

Prin intermediul fundatiei, sunt finantate initiative locale propuse de organizatii nonprofit sau de lideri comunitari sau sunt identificate nevoi ale comunitatii, in jurul carora se  mobilizeaza resurse. Fundatiile comunitare cunosc nevoile comunității, donatorii și actorii care ar putea contribui la rezolvarea unei probleme si faciliteaza implicarea in zonele de interes ale investitorilor, fie ele sociale, culturale, educationale sau de dezvoltare comunitara, ceea ce „o organizatie cu misiune intr-un anumit domeniu nu poate sa faca.”

Pasi necesari pentru infiintare

Fundatia Comunitara Bucuresti (FCB) este una din cele patru aflate in curs de infiintare. Alina Kasprovschi, Director Executiv al Fundatiei, lucreaza in regim de voluntariat, alaturi de alti zece oameni, implicati profesional in diferite domenii (marketing, cercetare sau comunicare, fundatii, medici sau ingineri). Au pornit acest proiect din dorinta de a se implica in comunitate, pentru a incerca sa gaseasca solutii la cateva din nevoile orasului: „Am selectat, in urma unei cercetari in randul comunitatii, cinci domenii mari, din care vom derula proiecte in prima perioada: voluntariat in comunitate, copii si educatie, curatenie, ecologie/ spatiu verde si caini comunitari,”spune Alina.

Ea vorbeste despre pasii care trebuie urmati pentru infiintarea unei fundatii comunitare: formarea unei echipe; strangerea unui consiliu director cat mai reprezentativ pentru comunitatea pe care o va deservi; elaborarea unei strategii, „care incepe cu identificarea nevoilor si potentialului unei comunitati, continua cu stabilirea de programe sau proiecte si arii in care fundatia este dispusa sa investeasca.”

Nu in ultimul rand, pentru infiintarea oricarei fundatii, legea romana prevede existenta unei sume echivalente cu 100 de salarii minime pe economie, ceea ce inseamna 67.000 RON, din care FCB a strans deocamdata peste 80%.

Prin programul national de infiintare de fundatii comunitare, ARC ofera consultanta legata de constructia institutionala si de planificarea atragerii de fonduri, si apoi le finanteaza cu jumatate din suma necesara infiintarii.

Programul este realizat in cooperare cu Fundatia pentru Parteneriat, care asigura componenta de acordare de granturi si Fundatia PACT care asigura realizarea programului in zona de sud a tarii, si sustinut financiar de catre Fundatia Charles Stewart Mott , Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe si Romanian-American Foundation.

Andreea Giuclea