Curtea Constitutionala a decis ca Legea privind comasarea alegerilor este neconstitutionala

0

Uniunea Social-Liberala a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la Legea privind comasarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale cu cele parlamentare.

Curtea Constitutionala a decis miercuri 25 ianuarie, admitand sesizarea USL, ca exista o neconcordanta intre prevederile Constitutiei si propunerea privind comasarea alegerilor. Legea nu a fost declarata neconstitutionala in totalitate, ci doar cateva articole, urmand sa se intoarca in Parlament. Motivatia Curtii este asteptata sa apara saptamana viitoare, in acest moment nefiind clar care articole au fost declarate neconstitutionale. Cu toate acestea, politicienii de la putere si din opozitie sustin ca nu vor exista alegeri comasate.

Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a declarat, miercuri, ca ”vom respecta aceasta hotarare a Curtii Constitutionale. Aceasta hotarare a Curtii Constitutionale din acest moment determina foarte clar ca alegerile locale vor avea loc in prima duminica din luna iunie”, iar parlamentarele vor fi “la timp”.

Motivul amanarii il constituie analizarea informatiilor suplimentare solicitate Guvernului cu privire la impactul financiar al adoptarii legii supuse controlului de constitutionalitate, respectiv a studiului comparativ referitor la cheltuielile bugetare pe care le implica organizarea si desfasurarea simultana, respectiv separata, a alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale si a alegerilor pentru Camera Deputatilor si a Senatului“, au precizat magistratii Curtii.