Derapaj politic?

0

Joi, 19 ianuarie, Romania.

Oamenii sunt inca in strada. Aparent, mesajele sunt aceleasi, transmise din ce in ce mai original. A existat chiar un concurs si au fost premiate cele mai creative mesaje. Starea generala este aceeasi: nemultumire. Zilele au trecut, grupurile s-au consolidat, chiar daca, aparent, nu s-a detasat un lider formal. Asta nu i-a impiedicat pe oameni sa isi transmita clar, coerent, curat si nemijlocit dorinta: o viata mai buna. Neincrederea in actuala clasa politica s-a acutizat pe parcursul ultimelor 6 zile. Oamenii nu sunt dispusi sa vada guvernantii in piata, cu atat mai putin sa-I asculte.

Ieri, societatea civila a luat o prima pozitie oficiala: 26 dintre cele mai active organizatii au remis presei un comunicat ferm si articulat, in care sunt formulate 14 puncte de protest. Demersul reprezinta “raspunsul organizațiilor semnatare la invitația la consultari adresata de Partidul Democrat Liberal prin intermediul dlui Baconschi”.

Comunicatul, care semnaleaza lipsa dialogului social si civic dintre actualul regim si societatea civila, a venit ca o reactie normala. Faptul ca organizatiile au transmis un punct de vedere unitar, care reflecta starea de fapt, demonstreaza maturizarea societatii civile. O societate civila omogena in diversitatea ei, o societate civila integra si demna. O voce care a stiut sa se faca auzita si care a “crescut” de la o zi la alta. Piata Universitatii a functionat si functioneaza ca un nucleu; daca initial a dat tonul, acum oamenii se strang in toata tara. Pana acum au avut loc manifestari in 62 de localitati.

Ieri miscarea s-a extins in sfera internationala:  proteste au avut loc in Londra si Trieste. Au mai fost anuntate evenimente la Roma si Strasbourg.

In acest timp, politicienii romani, absenti in dialogul cu masele, solicita la Strasbourg discutii pe marginea “derapajului politic” din Romania…

Astazi, in cea de a saptea zi, mai multe mitinguri au fost anuntate in Capitala. Ramane de vazut ce efecte vor avea ele.

Un sondaj recent  demonstra faptul ca, raportat la evolutia din anul 1995, situatia in România s-a inrautatit, iar tara merge intr-o directie gresita. Un alt studiu, elaborat de Fundatia Soros, releva faptul ca 82% dintre cei intervievati considerau ca Romania merge intr-o directie gresita si numai 12% sustineau ca evolueaza intr-o directie buna .

foto: romanialibera.ro