Dezvoltarea ONG-urilor prin formarea de traineri

0

Cristina a reusit sa comunice mai bine, Claudia a invatat sa puna in practica notiuni noi, iar Bianca si-a demonstrat, ca de fiecare data “maiestria” de trainer.

 La cursul de formare de formatori organizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), membri ai ONG-urilor, dar si persoane din alte institutii, invata despre procesul de formare al adultilor si, mai ales, pun in aplicare.

Dupa ce a trecut printr-o experienta co-training care era sa se transforme intr-una neplacuta, Cristina Tataru, consultant Centrul de Resurse pentru participare publica, a hotarat sa participe la cursul de formare de formatori. Dupa finalizarea cursului, in aprilie, a pus in practica ce a invatat. “Am fost co-trainer pentru 15 participanti, membri ai unor grupuri de initiativa de dezvoltare comunitara din trei comunitati rurale din sudul tarii. Am primit un feedback incurajator.” afirma Cristina.

Cursul este autorizat de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA), se deruleaza pe o perioada de sase zile si cuprinde 60 de ore: o treime teorie si doua treimi practica. “Un cursant invata tot ce are nevoie pentru a sti ce presupune un proces de formare a adultilor, croit dupa nevoile acestora. Dar mai ales exerseaza, simuleaza, se pune in anumite situatii cat mai aproape de real…Invata prin experienta proprie. Nu in ultimul rand, se autodescopera.” explica Bianca Dreossi, trainer colaborator Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Cu o experienta de 15 ani in organizarea unui astfel de curs, FDSC isi propune dezvoltarea prin formare a ONG-urilor “De obicei, cand se transfera informatii intr-un ONG  se face sub forma de “coaching” pentru ca ai oameni in echipa pe care ii cresti. Foarte multi oameni din organizatii neguvernamentale se trezesc in fata faptului ca trebuie sa sustina mici  sesiuni de formare pentru alti beneficiari, incepand cu integrarea voluntarilor in organizatie. Cursul te ajuta sa-ti structurezi informatia astfel incat cei carora le vorbesti  sa o inteleaga” , spune Silvia Misu, training manager, FDSC.

Cei care vor sa participe la curs trebuie sa demonstreze, in cadrul unui interviu de selectie ca au potential de a-si folosi competentele pe viitor. “Avem o grila de evaluare pe baza careia stabilim daca omul corespunde profilului. De la partea de motivatie, motivul pentru care acea persoana face acel curs la capacitatea  si experienta pe care o are pentru ca  in viitorul apropiat poate sa livreze cursuri pe doemniul pe care e specializat“,  explica Silvia Misu.

Pentru Claudia Pedersen, Manager Programe Dezvoltare Internationala, Fundatia World Vision Romania, cursul a insemnat o “dezvoltare personala si profesionala coerenta”. “La doar doua saptamani dupa terminarea cursului am sustinut primul training. Am “explicat” ce inseamna advocacy unui grup de 30 de tineri liceeni din Constanta. Anul acesta prevad ca vor mai exista astfel de ocazii.” povesteste Claudia.

Monica Marincas