FDSC a elaborat raportul de cercetare „European Civil Society House. The Romanian perspective”

0

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile a derulat, in perioada martie-mai 2012, o cercetare, finalizata prin producerea raportului „European Civil Society House. The Romanian perspective”. Tema cercetarii a fost fezabilitatea crearii unui punct national de contact pentru Casa Europeana a Societatii Civile in Romania.

Cercetarea a avut loc in cadrul proiectului Carrousel, implementat de ECAS (European Citizens Actions Service), in parteneriat cu Open Society Institute (Bulgaria), NIOK (Ungaria), Fundatia Robert Schuman (Polonia) si Toute l’Europe (Franta). Scopul proiectului este infiintarea unei Case Europene a Societatii Civile, atat pentru organizatiile societatii civile, cat si pentru cetateni.

Casa Europeana a Societatii Civile (European Civil Society House) va fi in primul rand un spatiu „virtual”, cu acces la un birou de informare de oriunde din UE, sustinut prin aducerea laolalta a unui grup de organizatii neguvernamentale europene cu principii comune intr-o casa „reala” in Bruxelles si prin oferirea de facilitati in Europa, atat statelor membre, cat si celor din afara UE. Casa Europeana a Societatii Civile va actiona ca intermediar intre institutiile UE si cetateni si ca centru de resurse, pentru 3 mari domenii:

  • Drepturile cetatenesti:  Pe langa informatii de baza, oferirea de consultanta si sprijin persoanelor, in vederea respectarii drepturilor europene, pentru urmarirea reclamatiilor, petitiilor sau cererilor catre Avocatul Poporului european, sau pentru initiative cetatenesti (Initiativa cetateneasca europeana, lansata la 1 aprilie 2012);
  • Dezvoltarea societatii civile: Crearea unui grup de asociatii europene in scopul  dezvoltarii  capacitatii acestora, si asigurarea accesului si a unor facilitati mai bune pentru ca organizatiile nationale sau regionale sa poata interactiona cu institutiile UE;
  • Participare cetateneasca:  Oferirea de sprijin pentru consultarile cetatenesti sau pentru alte forme de deliberare.

In cadrul cercetarii au fost analizate date primare, 103 chestionare completate si 10 interviuri cu organizatii neguvernamentale si federatii active in domeniul politicilor europene, institutii publice, la nivel local, regional sau national. La final a fost organizata o dezbatere in cadrul careia au fost discutate rezultatele preliminare ale cercetarii si au fost trasate potentiale directii de dezvoltare ale punctului national de contact al Casei Europene a Societatii Civile, precum si ale Casei Europene a Societatii Civile de la Bruxelles.

Raportul de cercetare poate fi consultat aici.

Articol realizat de Iuliana Rada, Expert FDSC in Cooperare pentru Dezvoltare Internationala si Educatie Globala