„Femei pe Matasari” – festival urban dedicat femeilor si artei

0

Asociatia Beneva incearca sa schimbe perceptia publica asupra unei zone rau famate din Bucuresti: Strada Matasari va deveni, intre 17-19 iunie, un centru al culturii si artei urbane, in cadrul festivalului „Femei pe Matasari”.

Evenimentul isi propune sa celebreze rolul femeii in societate, intr-un alt mod decat este prezent in perceptia publica asupra zonei: „Intr-un anume fel, vrem sa schimbam accentul de comunicare, credem ca pe Matasari accentul se pune foarte diferit, se pune accent pe femeia care se vinde la colt de strada si atat, pe cand femeia pe Matasari nu face doar asta, ganditi-va doar la proiectele din Home Matasari”, explica Iulian Constantin Vacarean, presedintele Asociatiei Beneva, cea care se afla in spatele festivalului si al altor proiecte prin care incearca sa faca Bucurestiul mai frumos.

Strada Matasari va deveni, pentru trei zile, un centru cultural, in care femeile vor juca rolul central. Masinile nu vor avea acces, iar locul lor va fi luat de concerte in strada, prezentari de moda, proiectii de filme, expozitii de fotografie, targuri handmade, spatiu dedicat copiilor, seminarii si workshopuri, ateliere de gatit si alte evenimente organizate de si pentru femei.

Festivalul va incepe vineri, 17 iunie, cu conferinta de presa (ora 17:00, numarul 17), urmata de o prezentare de moda semnata Wilhelmina Arz.

 „Am lansat invitatii femeilor care transforma si schimba in bine societatea”, povesteste Iulian, pentru ca vrea ca acest eveniment sa aduca in prim plan femei remarcabile, care fac lucruri frumoase si lupta pentru cauze nobile: „femei care ajuta alte femei, femei care ajuta copii, femei care spijina proiecte legate de adoptii de animale si adoptii de copii”. Un moment important il va reprezenta strangerea de fonduri prin care cei prezenti vor incerca sa o ajute pe Dana, bolnava de cancer, pentru ca Iulian si cei de la Beneva cred in spiritul caritabil.

Proiectul are si o latura educationala prin care va aborda cateva din problemele specifice zonei. Seminariile si workshopurile tinute in  cele trei zile de festival vor analiza rolul femeii in societate, traficul de persoane, violenta domestica si prostitutia, incercand sa determine o dezbatere pe aceste teme, care sa duca la schimbare.

Astfel, „Femei pe Matasari” incearca, pentru trei zile, sa schimbe perceptia asupra zonei Matasari, sa tranforme un cartier rau famat intr-un centru al culturii si artei urbane, dedicat femeilor.

Andreea Giuclea