FOND a lansat primul Fond de Mobilitate pentru Experti, Romania – Republica Moldova

0

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania (FOND), in parteneriat cu Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) a lansat astazi la Chisinau prima etapa pilot a Fondului de Mobilitate pentru Experti Romania – Republica Moldova. La deschiderea evenimentului au participat: E. S. Marius Lazurca, Ambasadorul Romaniei in R. Moldova, alaturi de reprezentanti guvernamentali, ai societatii civile si mass-media.

Este pentru prima data cand Romania lanseaza o astfel de initiativa, scopul acestui demers fiind de a facilita mobilitatea expertilor neguvernamentali din cele doua state si transferul de expertiza. Vor fi sustinute actiuni care raspund prioritatilor strategice ale Romaniei in materie de asistenta pentru dezvoltare. In primul rand vor fi sprijinite activitati din sfera tranzitiei spre democratie si reconstructia statului, guvernanta democratica, reforma administrativa, sprijinul pentru societatea civila, mass-media; rezolvarea conflictelor. De asemenea pot fi sustinute si activitati ale societatii civile din domeniile mediu, educatie si sanatate.

Fondul de mobilitate este unul din rezultatele Forumului Societatii Civile Romania – Republica Moldova initiat in anul 2010 de FOND si sustinut de MAE, care a evidentiat nevoia de creare a unui cadru comun de cunostinte si actiune, schimb de expertiza si bune practici. Runda pilot a Fondului de mobilitate, sustinuta financiar de catre Ministerul roman al Afacerilor Externe din bugetul national de asistenta pentru dezvoltare, este lansata pentru perioada 15 martie – 15 iunie 2013. Aceasta este deschisa pentru experti din Romania si Republica Moldova si va constitui un sprijin pentru initiativele ce urmaresc sa produca rezultate si impact pe termen lung.

Toate informatiile referitoare la modalitatea de aplicare, precum si criteriile de selectie sunt disponibile pe site-ul FOND.