Fundatia Motivation: o sansa pentru persoanele cu dizabilitati

0

Intr-o localitate aflata la 15 minute de Bucuresti, 30 de copii cu dizabilitati fizice si intelectuale traiesc o viata cat mai apropiata de cea a unei familii, in trei case de tip familial. Fundatia Motivation le ofera, prin programul Impact Romania, consiliere, tehnologii asistive si ii ajuta sa munceasca. Fiind ajutati, cei mai putin afectati duc o viata semi-independenta.

In cadrul proiectului „Alianta pentru dezvoltarea economiei sociale”, ce promoveaza modele de buna practica din domeniul economiei sociale, Fundatia Motivation si-a deschis portile pentru vizitatori, carora le-a prezentat proiectele si serviciile pe care le ofera in cadrul unitatii protejate din localitatea Buda, comuna Cornetu, judetul Ilfov.

Vizita incepe in atelierul de terapie ocupationala, unde tinerii cu dizabilitati din casele de tip familial, dar si cei din comunitate, invata sa realizeze martisoare, magneti de frigider, brelocuri  si alte obiecte decorative.

Ancuta si visul Olimpiadei

Eu sunt Anca, imi pare bine”, ii intampina cu mana intinsa pe cei ce intra in atelier una din tinere. Alti sase copii lucreaza in jurul unei mese, pictand sau vopsind figurinele, sub supravegherea a doua angajate. „Ancuta are 19 ani si are un handicap accentuattetrapareza spastica cu deficit motor sever. A terminat scoala si lucreaza aici, trei zile pe saptamana. De o luna de zile locuieste la o familie si e foarte fericita, speram sa dureze”, povesteste Daniela Ilea, Manager Program Impact.

Ancuta o intrerupe pentru a mentiona cu entuziasm faptul ca la vara va pleca in Grecia. Daniela Ilea explica: este vorba de  Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, unde Ancuta va participa la proba de bocce, alaturi de Florin, castigator a numeroase premii cu echipa de atletism si schi Special Olympics a Fundatiei Motivation.

In cadrul atelierului, prin stimulare senzoriala, tinerii invata sa-si imbunatateasca abilitati precum puterea de concentare si atentia si invata o meserie realizabila de catre cei cu dizabilitati reduse.  „Speram ca pentru o mare parte din ei acesta sa devina un loc de munca cand termina scoala”, adauga coordonatoarea programului.

Filip: „Nu este imposibil sa fii independent”              

Întreprinderea socială de la marginea Bucurestiului are statut de unitate protejată – în cadrul acesteia peste 30% dintre angajați sunt persoane cu dizabilități. „Cei care lucreaza aici au carnet si conduc masini adaptate, sunt independenti 100%”, declara Cristian Ispas, presedintele  Fundatiei.

Filip Gheorghe lucreaza in cadrul fundatiei ca distribuitor de dispozitive de mers. El prezinta cu talent oratoric produsele oferite: diverse tipuri de carucioare, carje, perne, paturi mobile si chiuvete care se pot adapta la inaltimea persoanei.

Filip e intr-un carucior de tip activ si ne explica, aratandu-ne scaunul lui, prin ce se deosebeste acesta de alte carucioare: „Putem sa stam pe doua roti, sa coboram trepte, sa urcam borduri. Cu celelalte e mai greu

El spune ca e important sa depasesti greutatile prin care treci si sa-ti recapeti independenta: „Locuiesc in oras, vin ca orice persoana la serviciu cu masina, sotia mea e tot in carucior. Nu este imposibil. Daca ai avut un accident nu inseamna ca ramai pentru totdeauna in pat si familia va avea grija de tine. Nu, cred ca suntem mult mai de folos familiei decat ne este ea noua. Pentru ca am trecut prin multe, avem o experienta mai dura de viata si vedem altfel lucrurile decat ceilalti.”

Fanica e omul cu ideile

Fanica lucreaza in atelierul de asamblare si adaptare al carucioarelor. El si sotia sa, aflata si ea in scaun cu rotile, locuiesc intr-una din casele cu copii, sotia sa fiind managerul casei.

Meseria pe care o fac am invatat-o aici, din mers. Am venit in centru la 17 ani, eram in carucior de la 14 ani, am avut un accident in clasa a 8-a. La scoala am renuntat atunci, acum termin liceul, sunt in clasa a 12-a. Mare lucru nu mai pot sa invat la varsta mea, stiti cum e, calul batran..”

Cristian Ispas, directorul fundatiei, glumeste spunand ca Fanica a fost impulsionat de sotie,  ea fiind absolventa de facultate: „Fanica e un tip mai autodidact si vine mereu cu idei noi. Fanica e omul cu ideile.

Motivation e cunoscuta pentru scaunele rulante”, spune Cristian Ispas, directorul general al Fundatiei.  Acesta reprezinta obiectul principal de activitate – distributia de scaune rulante si echipamente de mobilitate personalizate. Insa pe langa aceasta principala activitate, Motivation Romania ofera o sansa unor tineri cu dizabilitati, abandonati de familii si de stat, oferindu-le consiliere, terapie si un mediu de dezvoltare adaptat nevoilor lor. In cadrul fundatiei exista un centru de zi care cuprinde: sali de kinetoterapie, logopedie si psihopedagogie, un atelier de terapie ocupationala si un atelier de gradinarit, alaturi de atelierul de asamblare si adaptare de scaune rulante si cel in care sunt adaptate masini pentru a fi conduse de oameni cu dizabilitati (unul din cele trei existente in tara).

Proiectul „Alianta pentru dezvoltarea economiei sociale” este derulat de Fundatia „Alături de Voi” România în parteneriat cu Directia Generală Protecttia Persoanelor cu Handicap – MMSF, Fundația Motivation România, DGASPC Iasi si Cooperativa Socială ”Il Poliedro” Italia si este cofinantat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013 – Investeste în oameni!, Axa prioritara 6 ”Promovarea incluziunii sociale”. 

Andreea Giuclea, prin programul de Internship StiriONG.ro