Indexul Sustenabilitatii Organizatiilor Societatii Civile

0

Ieri, 12 septembrie, peste 20 de reprezentanti ai unor organizati neguvernemantele civice s-au întalnit la Bucuresti pentru a dezbate rezultatele celui mai recent raport al Indexului Sustenabilitatii Organizatiilor Societatii Civile.

Indexul Sustenabilitatii Organizatiilor Societatii Civile (CSOSI) este un instrument dezvoltat de Agentia de Dezvoltare a Statelor Unite (USAID) înca din 1997 pentru a evalua sustenabilitatea sectorului societatii civile. Indexul Sustenabilitatii a suferit schimbari mari de la debutul sau – si s-a extins de la 21 de tari în Europa si Eurasia, ajungand sa cuprinda în prezent peste 60 de tari din diverse regiuni din întreaga lume.

Prin folosirea de indicatori standard si colectarea anuala de date, Indexul ajuta la urmarirea evolutiilor si identificarea în timp a tendintelor de dezvoltare în sectorul asociativ, permitand în acelasi timp si comparatii între tari si între regiuni.  Editia de anul acesta cuprinde evenimentele care au avut loc pe parcursul anului 2012. Indexul a urmarit progresul OSC-urilor în 29 de tari pe parcursul a saisprezece ani. El examineaza mediul general propice pentru societatea civila, cu accent pe cadrul legislativ, capacitatea organizationala, viabilitatea financiara, de advocacy, prestarea de servicii, infrastructura si imaginea publica.

Organizatiile societatii civile din Romania creaza zeci de mii de locuri de munca, sustin zeci de mii de persoane vulnerabile si atrag în tara resurse financiare importante (inclusiv fonduri europene) pe care autoritatile publice nu sunt la fel de capabile sa le genereze.

La nivelul anului 2012, Indexul Sustenabilitatii Organizatiilor Societatii Civile evidentiaza ca în Romania Organizatiile acestea au fost confruntate cu numeroase dificultati. Organizatiile care ofera servicii sociale pentru persoane din grupuri vulnerabile (copii, persoane cu dizabilitati, batrani) se confrunta cu riscul de a nu le mai putea ajuta. Criza economica si incapacitatea statului de gestiona fondurile europene au afectat stabilitatea financiara a sectorului si resursele sale umane. Mediul politic a fost turbulent, marcat de proteste în strada în luna ianuarie, caderea guvernelor în februarie si aprilie, formarea unei noi majoritati politice consistente în parlament, alegeri locale în iunie, un proces de suspendare a presedintelui în iulie si alegeri parlamentare în decembrie. Toate acestea au creat pe de o parte un mediu dificil pentru implicarea organizatiilor societatii civile în activitati din sfera politicilor publice, iar pe de alta parte au întins la maxim capacitatea lor de a actiona pentru responsabilizarea actului de guvernare.

La nivel regional, în Europa Centrala si de Est, progresul este lent. Faptul ca societatea civila din mai multe tari se mai lupta înca pentru a-si asigura un viitor, evidentiaza ca dezvoltarea unui sector asociativ sustenabil este un proces de durata. In pofida dificultatilor, cetatenii lucreaza împreuna pentru a solutiona problemele cu care se confrunta si acest fenomen capata amploare si se raspandeste în toate tarile din regiune. Fie ca lupta pentru drepturile copiilor cu dislexie în Letonia, insista asupra organizarii unui referendum cu privire la deseurile nepericuloase în Albania, sau promoveaza prevenirea si testarea HIV/SIDA în Uzbekistan, organizatiile societatii civile din întreaga Europa si Eurasie raspund activ la provocarile cu care tarile lor se confrunta.