Indexului Sustenabilitatii Societatii Civile din 2013

0

Cresterea participarii in cadrul organizatiilor societatii civile determina un interes sporit din partea guvernelor.

Astazi a fost lansata la Bucuresti cea de-a 17-a editie a Indexului Sustenabilitatii Societatii Civile (CSOSI) pentru Europa si Eurasia. Organizatiile societatii civile din Europa si Eurasia beneficiaza in general de niveluri crescute de participare a cetatenilor, iar proeminenta lor atrage din ce in ce mai mult atentia guvernelor, potrivit ultimei versiuni a Indexului Sustenabilitatii Societatii Civile (CSOSI) realizat de USAID. In acest an Indexul arata si ca tarile din Europa si Eurasia au continuat sa se miste pe traiectorii diferite in 2013. In timp ce unele tari au crescut participarea cetatenilor in politicile publice, altele au cautat sa inchida spatiul pentru activitati civice. Anul 2013 a fost marcat de trenduri noi sau consolidate, mergand de la o cerere fara precedent din partea societatii civile de a-i fi ascultata vocea pana la adoptarea de legi noi care fie constrang, fie permit dezvoltarea societatii civile. Pana la introducerea de noi mecanisme care institutionalizeaza participarea cetatenilor in dezvoltarea politicilor publice. Desi sectorul societatii civile din regiune este departe de a fi sustenabile pretutindeni, cetatenii au continuat sa se organizeze si sa ceara guverne mai responsabile, transparente si eficiente. Sectorul societatii civile demonstreaza de asemenea o maturitate si o consolidare crescute in multe dintre tarile din regiune.

Sustenabilitatea organizatiilor societatii civile din Romania a fost afectata de o serie de regrese in 2013, inclusiv datorita presiunii crescande a autoritatilor publice asupra organizatiilor de tip watchdog precum si datorita reflectarii negative a activitatii societatii civile de catre mass media. In ciuda crizei economice persistente si a criticilor privind coruptia politica, coalitia la putere a detinut o majoritate stabila si substantiala in parlament aproape fara opozitie. Societatea civila a devenit astfel principalul factor de presiune pentru respectarea statului de drept si impotriva tendintelor antidemocratice, coruptiei, lipsei de transparenta si a proastei gestiuni a resurselor publice.

Indexului Sustenabilitatii Societatii Civile (CSOSI) pentru Europa si Eurasia, produs de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID), evalueaza progresele in dezvoltarea unei categorii largi de organizatii ale societatii civile nonprofit active in regiunea Europei si Eurasiei. Editia din acest an acopera evolutiile societatii civile din timpul anului 2013. Indexul urmareste progresul sectorului societatii civile din perspectiva a sapte dimensiuni ale sustenabilitatii in 29 de tari pe parcurusul ultimilor 17 ani. El examineaza cadrul general de dezvoltare a societatii civile, cu o atentie deosebita acordata pentru cadrul legislativ, capacitatea organizationala, sustenabilitatea financiara, advocacy, furnizarea de servicii, infrastructura si imaginea publica. Raportul descrie si puncteaza dezvoltarea societatii civile in fiecare tara si in ansamblul regiunii. 

Indexul a fost transformat substantial fata de originile sale – a fost extins de la acoperirea a 21 de tari in regiunea Europa si Eurasia pana la 60 de tari in diferite regiuni din lume. Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile are deosebita placere de a fi partenerul USAID pentru elaborarea Indexului in Romania.

Raportul pentru Romania se gaseste aici: http://www.fdsc.ro/library/files/indexusaid_romania2013.pdf

Raportul complet poate fi accesat aici: http://www.usaid.gov/europe-eurasia-civil-society .