INTERVIU: Let’s Do It, Romania! si in 2011: “Ne dorim sa iesim invingatori in marele meci contra nepasarii de pe 24 septembrie”

0

Dupa rezultatele obtinute la prima editie, cea mai mare actiune de implicare sociala din Romania – „Let’s Do It, Romania!”- incearca si in 2011 sa curete tara intr-o singura zi.

Dupa ce in 2010, cei peste 200 000 de voluntari iesiti la curatenie au strans peste 550 000 de saci de saci de deseuri, organizatorii spera ca, pe 24 septembrie 2011, sa depaseasca recordul de anul trecut si sa mobilizeze 500 000 de voluntari. Anamaria Hancu, manager de comunicare al proiectului, vorbeste despre rezultatele de anul trecut, despre asteptarile de la cea de-a doua editie si despre ce inseamna premiile obtinute la Gala Societatii Civile: locul 1 la categoriile „Comportament civic si participare publica” si “Proiecte si campanii de voluntariat”.

Care a fost cea mai mare satisfactie, la sfarsitul editiei de anul trecut?

Cred ca feedback-ul oamenilor care au fost la curatenie, povestile frumoase pe care ni le-au trimis in urma actiunii, prieteniile legate, sentimentul de participare si contributie la realizarea celui mai mare proiect de implicare sociala. Bineinteles ca ne-a bucurat numarul mare de voluntari prezenti la curatenie – cel putin 200 000, numarul mare de voluntari care au ajutat la realizarea hartii deseurilor – cam 1 000, numarul mare de voluntari care au facut parte din echipele de organizare – cam 800. A fost impresionant si numarul mare de deseuri – 550 000 de saci, toata aprecierea de care am avut parte. Ne-am bucurat si de criticile aduse si de feedback-ul negativ pentru ca ne ajuta sa fim mai buni anul acesta.

Premiile obtinute ne-au bucurat pentru ca au incununat munca unei intregi echipe si nu ma refer doar la organizatori, ci la absolut fiecare om, institutie, ONG, mass-media, persoana publica pe care am avut-o alaturi.

A fost greu sa motivati voluntarii care au lucrat in echipa de organizare?

Sa spunem ca nu a fost deloc simplu pentru toti sa rezistam unui program infernal in care trebuia sa isi faca loc jobul, viata de familie, alte activitati, concedii si bineinteles, Let’s Do It, Romania! Sunt convinsa ca mai presus de orice motivatie care venea de la noi, sentimentul de implicare in realizarea celui mai mare proiect de implicare sociala si dorinta de a-l vedea transformat in realitate a fost cel mai important factor motivator.

Care crezi ca e factorul care i-a mobilizat pe cei 200 000 oameni sa iasa la curatenie?

Cu siguranta, dezgustul si nemultumirea de a vedea mereu gunoaie in natura i-au facut pe multi sa lase orice activitate pe 25 septembrie 2010 si sa iasa cateva ore la treaba. Apoi, dupa cum unii voluntari ne-au povestit, sentimentul apartenentei la o mare echipa care se uneste pentru o cauza comuna.

Ce inseamna premiile de la Gala Societatii Civile pentru voi, ca echipa si proiect?

Premiile de la Gala Societatii Civile inseamna enorm pentru echipa Let’s Do It, Romania! Desi stiam cat s-a muncit la acest proiect pe toate fronturile, atat echipa, cat si partenerii, am venit destul de pesimista la gala, nu ma asteptam nici macar la un premiu. A venit primul premiu la categoria „comportament civic si participare publica”. Am fost emotionata peste masura incat simteam ca voi reusi cu greu sa spun cateva cuvinte. La cel de-al doilea premiu „campanie de voluntariat”, bucuria a fost si mai mare si am savurat momentul. Cu siguranta, cu greu voi uita acea seara.

Ce v-a motivat sa organizati si a doua editie?

Din pacate, deseuri inca mai sunt in natura. Fie nu s-au strans toate de la prima actiune, fie altele au aparut la loc. In plus, ca un alt argument, multi oameni si-au dorit o noua curatenie de asemenea anvergura la care sa participe pentru ca le-a placut la Let’s Do It, Romania!, pentru ca nu au auzit decat pe 25 septembrie seara. In plus, comunitatea internationala din care face parte Let’s Do It, Romania! – Let’s Do It, World – se pregateste o actiune ambitioasa – Clean-up Europe- curatenie in toata Europa in 2012 si ar fi fost pacat sa nu facem si in 2011.

Ce asteptari aveti de la editia a doua Let’s Do It, Romania ?

In primul rand, ne dorim noi, ca echipa, sa organizam acest proiect mult mai bine, sa evitam greselile primei editii. Este foarte importanta implicarea si participarea intregii tari la realizarea Let’s Do It, Romania! Fie ca este vorba de mass-media centrale si locale, de companii, autoritati centrale si locale, operatori de salubritate. Everyone’s invited! Ne dorim sa avem aproape cat mai mult membri in echipa nationala de actiune si sa iesim invingatori in marele meci contra nepasarii de pe 24 septembrie 2011.

Prima editie ne-a aratat ca se poate si ca locuitorii Romaniei se unesc pentru o cauza comuna in care cred. Vrem sa demonstram in 2011 ca actiunea de anul trecut nu a fost o intamplare si ca se poate si mai bine, cu un numar si mai mare de voluntari care sa faca Romania o tara mai curata. Si mai frumoasa!

La nivel personal, ce inseamna Let’s Do It, Romania pentru tine?

Pentru mine, Let’s Do It, Romania! este proiectul care mi-a schimbat viata, care mi-a adus bucurie, oameni minunati in preajma, m-a responsabilizat, m-a invatat multe, m-a ajutat si ma ajuta in continuare sa cresc, sa ma dezvolt personal si profesional, sa vreau si sa cer tot mai mult de la mine.

Andreea Giuclea