Invata sa vorbesti limba unui corporatist la “Saptamana Responsabilitatii”

0

Anul acesta, in premiera, va avea loc in Romania “Saptamana Responsabilitatii – Da, putem!”, un eveniment dedicat responsabilitatii sociale corporatiste care va avea loc in perioada 11-14 mai. Dupa cele cinci editii de conferinte internationale pe care le-a organizat din 2006, Luminita Oprea, CEO Saga Business & Comunity si autoarea primei carti despre responsabilitate sociala din Romania, vorbeste astazi  despre o  “saptamana a responsabilitatii”. 

 Ce aduce nou acest eveniment?

 Mai mult decat o conferinta, evenimentul este o formula completa: ai training, dezbateri, prezentari si studii de caz. Participantii au sansa de a invata de la doi guru internationali, Rob Challis (Marea Britanie) si Emmanuel Perakis (Grecia), despre ce inseamna proiecte strategice si parteneriate durabile. Sunt oameni cu o vasta experienta care sunt indreptatiti pe deplin sa vorbeasca despre CSR, de exemplu, Emmanuel Perakis a facut parte din echipa care a stabilit standardele internationale in responsabilitate sociala ISO26000. In cadrul evenimentului ai si “World Cafe”, unde vor fi discutii informale, in grupuri mici, pe diverse teme de interes.

 Cui se adreseaza “Saptamana Responsabilitatii”?

 Primele doua zile sunt dedicate oamenilor din companii, din institutiilor de stat, freelancerilor si tuturor celor care vor ca munca lor sa fie aliniata conceptului de “responsabilitate sociala”. Mai mult decat cele doua zile dedicate mediului de afaceri, avem o zi dedicata in intregime ONG-urilor. De exemplu, poate vrei sa inveti, ca membru al unei organizatii neguvernamentale, cum sa vorbesti limba unui corporatist pentru a-ti creste sansele de a face fundraising. Organizatiile  o sa fie in dialog direct cu directori de comunicare din diverse companii, iar oamenii de comunicare in dialog direct cu presedintii de companii. Am invitat si ministri ca sa incurajam parteneriatul public-privat. E mult mai usor sa initiezi proiecte cand ii prinzi intr-un spatiu public, deschisi la dialog.  Cea de-a patra zi e dedicata voluntarului.

 Ce se intampla la ziua voluntarului?

 In ultima zi a acestei saptamani a responsabilitatii se va face un matchmaking intre ONG-urile prezente si participanti. Practic, faci un tur pe la stand-urile ONG-urilor la Sala Radio si vezi cu ce cauze rezonezi. Am creat un concept special, acela de VolunDar, pentru ca pana la urma noi toti daruim ceva, fie ca e resursa de timp, financiara, energetica. Intr-un fel sau altul cu totii facem voluntariat, fie ca stim, fie ca nu si atunci e bine ca aceasta “meserie” sa fie celebrata.

 Care este beneficiul pentru o companie in momentul in care angajatul face voluntariat?

 Voluntariatul, mai mult decat sigur, este una dintre posibilitatile prin care angajatul devine ambasador al marcii cu care lucreaza. E o diferenta intre angajatul care vorbeste despre teamwork in companie, dar poate practica sau poate nu si cel care se duce sa faca teamworking pe o anumita cauza cu alti voluntari. Acesta din urma traieste si intelege valoarea, vine cu o alta conceptie la locul de munca si e mult mai deschis intr-un mediu informal decat intr-un mediu oficial. Valorile sunt translatate emotional de catre angajat. Astfel, compania capitalizeaza mai usor talente, pentru ca talentul se va duce la o companie cu care poate sa se identifice, care va putea sa devina brand-ul lui personal.

 Multe companii isi aleg ca parteneri in activitatea de CSR, organizatii  care nu au legatura cu domeniul lor de activitate. E o practica eficienta?

 Foarte multe companii fac CSR pentru ca este la moda, pentru ca vor sa apara in media, sau din alte interese. Din cauza aceasta pe piata exista conceptia ca CSR = PR. Ceea ce e gresit. Responsabilitate sociala corporatista este un instrument de business. In momentul in care ii intelegi componentele, in momentul in care stii cum sa implici partile interesate, ii intelegi utilitatea, eviti, de exemplu, sa alegi la intamplare ONG-ul cu care lucrezi sau pentru ca ar fi dragut si frumos. Ca poti sa fii bine intentionat, dar poate vrei sa-i dai omului un Porshe iar el are nevoie de bicicleta sau Trabant. Si atunci e importanta match-uirea perceptiilor mele ca si companie cu adevaratele valori ale comunitatii careia ma adresez.

 De ce este nevoie de un astfel de eveniment pe CSR in Romania?

 Am zis ca este cazul sa organizam niste traininguri dedicate pentru ca, in cei cinci ani de cand militam pe piata pentru educatie corecta apropo de conceptul de “responsabilitate sociala corporatista”, tot vad confuzie intre CSR si PR. Nu este acelasi lucru. PR-ul este un efect al faptului ca am un program bun de CSR. In foarte scurt timp vom ajunge sa depasim zona de publicitate clasica, pentru ca s-a ajuns la un nivel de performanta de unde nu mai ai unde sa te duci. Si atunci e nevoie sa creezi ceva prin care sa te diferentiezi de ceilalti jucatori in piata. Expertii internationali  pe care i-am adus te invata ce este in CSR-ul, cum sa-l legi de obiectivul de business.

 Monica Marincas