La Iasi se deschide primul Centru Municipal din Romania pentru colectarea separata a deseurilor provenite din gospodarii

0

Joi, 10 martie 2016 se va deschide la Iasi primul Centru Municipal din Romania pentru colectarea deseurilor provenite din gospodarii, model similar cu cele din vestul Europei – Centrul Municipal de Colectare Iasi (CMCI).

O premiera in tara noastra, CMCI este un proiect dezvoltat si implementat de catre Organizatia ECOTIC, in parteneriat cu Primaria Municipiului Iasi, Salubris SA Iasi.

Proiectul face parte din programul STEPS FOR WEEE (Pasi pentru DEEE) co-finantat de Norway Grants. La baza strategiei de implementare al CMCI a stat si schimbul de experienta  al reprezentantilor din partea Primariei Municipiului Iasi si Salubris SA, in cadrul unei vizite de lucru in Norvegia, la centre de colectare similare.

In acest context, pe 10 martie 2016, Municipiul Iasi devine primul oras din Romania care deschide un centru universal de colectare a deseurilor provenite din gospodarii particulare – Centrul Municipal de Colectare Iasi (CMCI), dotat si utilat la standardele europene.

Centrul a fost plasat intr-o zona usor accesibila populatiei, pe Stradela Gradinari nr. 26. In acest moment, Romania are nevoie de astfel de centre de colectare, unde populatia sa poata ajunge usor, fie pietonal, fie cu autoturismul, si sa poata preda toate tipurile de deseuri care exista intr-o gospodarie si care pot fi reciclate sau refolosite: plastic, carton, hartie, sticla, texile, deseuri din constructii, electrice si electronice si altele. Lista completa se regaseste pe www.cmciasi.ro.

CMCI aduce in atentia cetatenilor un concept nou si anume un Punct de Informare, menit sa raspunda tuturor celor interesati la intrebari legate de: importanta colectarii separate a deseurilor, reciclare, valorificare, impactul acestora asupra mediului, solutii de debarasare. Punctul de informare se adreseaza tuturor categoriilor de cetateni, copii si adulti, personalul centrului fiind pregatit pentru a furniza informatii despre colectarea si reciclarea deseurilor.

Parte a campaniei de informare „Iasul meu curat”, lansarea oficiala a CMCI va avea loc in data de 10 martie 2016, incepand cu orele 11.00, in spatiul amenajat din Str. Gradinari nr.26. Lansarea a fost precedata de o campanie interactiva desfasurata in scolile din Municipiul Iasi, prin care elevii ieseni au primit informatii despre deschiderea CMCI, despre unde, cum si ce anume pot aduce la centru. De asemenea, elevii au fost incurajati sa impartaseasca informatiile cu cei apropiati si au primit date concrete despre importanta colectarii deseurilor in tara noastra si felul in care putem cu totii contribui la curatenia comunitatii in care traim.