Lectia de CSR prin exemplu pozitiv

0

Specialisti din marile companii din tara si din strainatate si-au prezentat strategiile de a integra practica de CSR in obiectivul de business in cadrul primei conferinte “ European CSR Lessons”. Fie ca s-a vorbit despre productia de bere, servicii financiare, detergenti sau telefoane mobile, companiile au oferit exemple de programe responsabile fata de comunitate si mediu.

Telefonul mobil se recicleaza

“Recicleaza telefonul mobil” este sfatul lui Denis Guibard, vicepresedintele departamentului “Dezvoltare Sustenabila, Produse si Servicii” din cadrul France Telecom-Orange, in special pentru  cei care isi schimba in mod frecvent mobilul. “In Europa, aglomerarea de mobile va atinge cifra de 2 miliarde de telefoane nefolosite, dar pastrate de cumparatori. Acestea reprezinta riscuri si pericole pentru companie, in ceea ce priveste poluarea mediului, reducerea resurselor, si raspunderea fata de parteneri si clienti.” afirma Denis Guibard.  Orange a lansat in Europa un program de “refolosire” a telefonelor vechi. Alternativele la pastrarea de catre clienti a mobilului nefolosit, propuse in acest program sunt fie reciclarea si recuperarea materialelor prime fie reconditionarea si scoaterea in vanzare. Este, de asemenea o oportunitate de a crea noi locuri de munca pentru persoane defavorizate. In Romania s-au strans pana acum 54 de mii de mobile, iar obiectivul pentru 2011 este sa se stranga 10% din telefoanele vandute.

Produse de igiena pentru un dus responsabil

Detergenti care reduc emisiile de gaze de spalare sau cantitatile de apa sunt cateva dintre produsele sustenabile lansate de Unilever. Dana Dobrescu, Communication Manager la Unilever South Central Europe, prezinta ideea de a inventa un produs care sa-i faca pe oameni sa petreaca mai putin timp la dus. “Produsele de igiena in special au un impact foarte mare, deoarece consumatorii consuma foarte multa apa, petrec foarte mult timp la dus si  consuma foarte multa energie. Ar fi o misiune imposibila sa-i convingem pe consumatori sa stea mai putin timp la dus, asa ca ne-am gandit sa  stimulam departamentele de cercetare sa descopere noi produse care sa  faca fata nevoilor consumatorilor dar intr-un timp mult mai scurt”, spune Dana Dobrescu. Potrivit acesteia, in Romania vanzarile au crescut dupa ce, de exemplu, ceaiul Lipton a fost certificat ca fiind sustenabil. Obiectivul Unilever pentru urmatorii zece ani este ca 100% din materia lor prima sa fie regenerabila.

Sprijin financiar pentru comunitatile locale

Oana Nastase, Communication and Corporate Affairs Director la Rompetrol Group a prezentat in cadrul conferintei directiile de actiune ale Rompetrol in domeniul CSR-ului. Programul “Impreuna pentru fiecare” este o sansa data initiativelor locale. Oricine vrea sa dezvolte un proiect concret prin care sa-si ajute comunitatea, poate sa depuna aplicatia, pana la sfarsitul lunii, pe platforma dezvoltata de Rompetrol www.impreunapentrufiecare.ro. In 2010, au fost propuse pentru finantare 510  proiecte de catre persoane, grupuri sau ONG-uri. Pentru a aplica trebuie sa fii membru intr-o comunitate si sa implici alti trei parteneri: oameni sau instituii care sa te sprijine in proiectul tau. O alta conditie este ca trebuie sa muncesti voluntar in proiect pentru a demonstra ca e ceva in care crezi. “Sponsorizam orice cost legat de materiale, echipamente medicale, etc., dar oamenii trebuie sa munceasca voluntar pentru ca prin acest proiect ii invatam sa faca ceva pentru ei si pentru propriul confort, sa fie responsabili individual si sa-si imbunatateasca viata. “ spune Oana Nastase. Suma maxima care poate fi alocata unui proiect este de 45 000 lei.

Monica Marincas