Limonada lui Iulian si transformarea Bucurestiului

0

Iulian Constantin Vacarean a facut voluntariat de cand se stie, de la a curata orasul de gunoaie in Campulung Moldovenesc, unde a crescut, pana la a merge in Afganistan sa imparta haine si alimente. De doi ani de zile a impanzit Bucurestiul cu proiecte culturale, educationale si umanitare. Are o asociatie, Beneva, prin care face lumea mai buna si o limonada care-i poarta numele.

“Limonada lui Iulian” este cunoscuta mai ales in randul tinerilor si poate fi gasita la diverse evenimente culturale prin Bucuresti. Nu are o reteta speciala, doar apa cu lamaie si gandul ca, daca o cumperi, ajuti un copil bolnav. S-a vandut pentru prima data in 2009, la Street Delivery, eveniment cultural organizat de Fundatia Carturesti. A fost primul pas in proiectul “Pasi catre viata” prin care Iulian si-a propus stranga bani pentru o camera sterila la sectia de oncologie pediatrica a Spitalului Marie Curie din Bucuresti. A inceput cu cativa prieteni care sa-l ajute, dar acum sunt aproximativ patru sute de oameni care ajuta la limonada pentru ca, spune el, “este un lucru simplu care te molipseste si daca poti sa-l faci si sa daruiesti are o energie fantastica”. Oamenii s-au alaturat pe parcurs proiectului, au contribuit cu bani sau cu energie, iar acum se renoveaza intreg etajul sase al spitalului.

Pentru Iulian, lucrurile sunt simple: “Important e sa ai un vis si motivatia necesara sa ti-l implinesti. Intotdeauna se vor aduna nu un om ci zeci de oameni care sa te ajute pentru ca toti suntem pasionati de frumos si de a face bine in jurul nostru. Trebuie doar sa ai curajul sa incepi si celelalte lucruri se aduna langa tine.” spune el. Copii bolnavi de la Spitalul Marie Curie nu il cunosc, dar il cauta pe holurile spitalului pentru a-si primi cadoul. Intotdeauna, inainte de sarbatori, Iulian le aduce bucurie prin spectacole pe care le organizeaza, prin povesti si cadouri.

Cand nu alearga pe scarile de la spital, se plimba pe la primariile Bucurestiului si obtine aprobari pentru proiecte. Nu se agita, are mersul calm, cu multe opriri in care imbratiseaza oameni pe strada: vechi cunostinte, prieteni, colegi. La fiecare pas intalneste prieteni, oameni pe care i-a molipsit cu energia lui, cei mai multi tineri. Ii place sa traiasca printre studenti, de aceea, dupa ce a terminat Facultatea de Teologie, a facut trei mastere la Litere, Sociologie si Jurnalism. Intre timp, si-a adus studentii aproape, chiar in casa in care locuieste. Prin proiectul Home Matasari a transformat parterul casei intr-un spatiu cultural in care au loc proiectii, piese de teatru, expozitii de arta, dezbateri, prezentari de moda. Este locul in care se simte “acasa”: un loc neconventional in care misuna studenti, artisti, idei. Nu e un refugiu, e doar unul dintre visurile lui pentru Bucuresti pe care l-a transformat in realitate. Din toamna, orice student care are un proiect comunitar poate sa aplice pentru a locui in casa de pe Matasari. Cei mai buni sase studenti vor fi recrutati sa locuiasca impreuna, un an de zile, timp in care isi vor pune in practica proiectul, pe principiul: “sa te implici in oras ca orasul sa aiba grija de tine”.

Este ideea care la Iulian a functionat de cand a venit in Bucuresti. S-a indragostit de acest oras si de oamenii de aici, iar ideile pentru un Bucuresti mai frumos au fost consecintele. Una dintre ele, Bikewalk – o plimbare semi-spontana pe biciclete – a fost pusa in practica in 2009 si de atunci, in mai multe randuri, biciclistii au impartit soseaua cu soferii pentru a constientiza oamenii ca bicicleta e o optiune sigura, sanatoasa si civilizata. In loc sa depuna plangeri pentru conditiile proaste pe care le au biciclistii, Iulian a ales sa depuna cereri, sa completeze formulare, sa obtina aprobari si sa educe orasul.

“Facem sa fie bine” este atitudinea cu care echipa Asociatiei Beneva intampina problemele. Organizatia este o umbrela care reuneste toate aceste proiecte sociale si s-a infiintat toamna trecuta, cand  Iulian impreuna cu un prieten, Ariel Constantinov, s-au gandit sa “faca sa fie bine “ si sa lanseze proiecte in mai multe domenii, care sa implice cat mai multi oameni. Fiecare proiect trebuie sa fie sustenabil in sine. “Fiecare idee care-mi vine are si partea antreprenoriala prin care poate sa se sustina macar un pic, poate demonstra ca nu doar cerem fonduri pentru ceva ci putem sa le si producem. Eu cred foarte mult in antreprenoriat social. Daca vrei sa iti implinesti un vis trebuie sa cheltuiesti mai intai de la tine, cum am inceput pe fiecare proiect, si apoi il dezvolti astfel incat sa se sustina financiar.” explica  Iulian. A face un proiect sa mearga, presupune multa implicare. “Trebuie sa ai o idee, sa crezi foarte mult in ea, o visezi noaptea, iti faci planuri, te trezesti, scrii pe un caiet toate ideile care iti vin in legatura cu asta”, adauga acesta. 

Job-ul pe care l-a avut mai multi ani intr-o companie, de organizare de evenimente a fost o scoala pentru el. “Am invatat cum sa abordez oamenii, cum sa vorbesc cu sponsorii, cu partenerii, ce trebuie sa contina un eveniment ca sa fie de succes, cum sa te pozitionezi strategic ca evenimentul sa fie comunicat bine.” spune Iulian. Dar primele lucruri despre voluntariat si simtul civic si le-a insusit in copilarie, in cartierul de romi din Campulung Moldovenesc in care a crescut. Aici avea responsabilitatea sa-i duca pe copiii romi la scoala. “In clasa a doua am primit snuruletul galben care te facea sef de detasament. Eram responsabil din partea scolii sa trezesc copiii romi din cartier si sa-i duc cu mine la socala. Am luat si paduchi si raie, dar eram prieteni buni.”, povesteste Iulian.

El crede ca voluntariatul transforma si schimba lumea si iti creeaza niste reflexe pe care le pastrezi o viata intreaga cu tine.

Monica Marincas