Mici Victorii Civice: Nu va suparati

0

In primavara lui 2012, dintr-un schimb de mailuri intre cativa prieteni implicaţi in mai multe ONG-uri (Funky Citizens, Activewatch, Asociatia EPAS) a aparut ideea nevoii unui site care sa usureze accesul la informatiile de interes public. Discutiile s-au mutat apoi la bere si, pornind de la ideea ca ar fi bine sa existe un asemenea site, au ajuns la „hai sa-l facem noi!”. Sunt o gasca de absolventi de drept si stiinte politice, ONG-isti si militanti pentru transparenta institutiilor publice si au devenit prieteni lucrand la proiecte comune. Li se parea ironic ca informatiile de interes public din Uniunea Europeana sunt la câteva clickuri distanta multumita platformei AsktheEu.org pe cand cele din Romania trebuie solicitate de multe ori de la institutii ale caror mailuri nu mai sunt de actualitate.

Fiecare si-a chemat prietenii priceputi ba la design, ba la programare, ba la functionarea institutiilor publice si au ajuns la o echipa de 15 oameni din toate colţurile ţarii, entuziasmaţi de utilizarea tehnologiei pentru o buna guvernare si o participare mai intensa a publicului la luarea deciziilor care il privesc. Ideea a crescut ba la bere, ba la sediile organizatiilor in care lucreaza unii dintre membrii echipei.

Cele mai mari emotii le-au avut când au luat legatura cu „IT-ştii”. Paul Chioveanu, coordonatorul departamentului Buna Guvernare al ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei, a fost cel care i-a sunat pe programatorii Andrei Petcu si Walter Werner dupa ce i-au fost recomandati. Le-a povestit ce vor sa faca si a fost surprins cand i-au spus ca sunt interesati sa se implice. Nu credea ca exista „IT-işti” pe care sa-i intereseze societatea civila.

Articolul 31 din Constitutia Romaniei garanteaza din 1991 ca dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit. Legea 544 reglementeaza din 2001 liberul acces la informatii. In mediul nonguvernamental si printre jurnalisti circula de ani buni formularea „am cerut pe 544”, dar statisticile arata ca pentru cetateanul de rand obiectul legii si utilitatea ei au ramas necunoscute. In 2012, Secretariatul General al Guvernului a primit 288 de solicitari de informatii de interes public, din care 29 erau legate de utilizarea banilor publici.

Noua dintre membrii echipei s-au intalnit la inceputul lunii septembrie la sediul Activewatch si au discutat despre cum sa se numeasca site-ul. Stiau doar ca vor sa fie cu domeniu .info, ca o sa-l lanseze pe 28 septembrie, de Ziua Internaţionala a Dreptului de a Sti si ca trebuie sa arate si sa functioneze ca AsktheEu. Niciunul nu mai stie cine a spus formula magica cu care incepe aproape orice conversatie cu un functionar public, „nu va suparaţi…”, dar de acolo a mai durat cinci minute pâna când au cumparat domeniul nuvasuparati.info.

Cititi continuarea pe decatorevista.ro

Articol realizat in cadrul proiectului „Mici victorii civice”, cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.