Mici Victorii Civice: Plimbarea de duminica

0

Pe stalpul de piatra al gardului scrie „Arboretumul Simeria Rezervatie Dendrologica”, dar in spatele portii nu se vad decat niste cladiri vechi, albe, cu varul scorojit. Casa de bilete (2 lei – adulti, 1 leu – copii) este un chiosc de lemn, mai degraba potrivit ca taraba la un targ de Craciun. Nimic nu te invita sa intri, si totusi sunt deja peste 30 de oameni langa poarta – familii cu copii, adolescenti cu caini, adulti cu aparate foto profesionale la gat, un batran in scaun rulant si cam 20 de persoane in costume medievale care par sa se ia foarte in serios. E 3 noiembrie, e 11:30 si, desi e innorat si s-a anuntat ploaie, oamenii au venit pentru obișnuita lor plimbare de duminica.

„Acum au plecat din Hunedoara, ajung aici in 15 minute”, anunta Zoard Bocaniciu, un barbat inalt, saten-carunt, cu mustata ingrijita, dupa ce inchide telefonul.

„Cati sunt pana la urma?”, intreaba Laurentiu Botezat, care s-a tot jucat pana acum cu un Nikon si un trepied.

„Nouasprezece, si cu cei doi insotitori, 21.”

„Atunci sa cumpar biletele, sa nu mai stam cand vin la poarta.” Scoate din buzunarul treningului bleumarin mai multe bancnote de 10 lei si plateste la casa. Azi au invitati speciali de la un camin de batrani din Hunedoara si au decis sa le plateasca ei biletele de intrare. Ca orice lucru care tine de Arboretum, detaliul a fost stabilit inca de saptamana trecuta pe grupul de Facebook pe care se organizeaza aceste plimbari. Discutasera inclusiv sa ii aduca pe batrani cu masinile personale, estimasera ca au nevoie de cel putin cinci ca sa nu-i inghesuie, dar au rezolvat pana la urma cu un microbuz in care au intrat toti. Dan Terteci si Ovidiu Manoilescu, alti membri ai grupului organizator, sunt cei care ii aduc.

Cititi continuarea pe decatorevista.ro

Articol realizat in cadrul proiectului „Mici victorii civice”, cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.