Mici Victorii Civice: Rectificarea Favoritului

0

In ultima seara din octombrie, intr-o sala calduroasa din primaria Sectorului 6, proiectele de pe agenda sedintei lunare de consiliu local se votau pe banda rulanta, intr-o atmosfera pasnica. Validarea unui nou consilier, aprobarea unor comisii de specialitate in primarie, desemnarea unor oameni din primarie in consiliile de administratie din scoli. Pana cand, la punctul 8 de pe ordinea de zi – rectificarea bugetului de venituri si cheltuieli – au inceput sa se auda niste fosnituri si sa se vada niste maini ridicate din mijlocul salii.

„Supun la vot proiectul de hotarare. Cine este impotriva?”, a spus presedintele sedintei, Ionel Puscas.

Mainile consilierilor din primele trei randuri de scaune albastre  nu s-au ridicat, dar din randul al patrulea, un barbat carunt, cu ochelari cu snur, a ridicat mana, iar din spate l-a urmat o femeie cu parul grizonant, intr-o bluza rosie si usor imbujorata de emotii.

„Proiectul este adoptat in unanimitate”, a anuntat presedintele.

„Nu este in regula, domnul presedinte”, a spus barbatul. „Am ridicat mana, macar sa ma luati in seama.”

„Dar nu aveti voie”, au intervenit consilierii din fata lui, fara sa-si intoarca capul.

„Stiu ca nu am voie, dar chiar asa se trece cu o hotarare peste o rectificare fara sa avem o expunere de motive, de ce se face rectificarea? (…). Seful de comisie [de buget] sa se ridice si sa spuna: am facut acest lucru intrucat. Eu stau cu sute si mii de oameni din cartier, [care] ma intreaba «Da’ de ce v-a taiat banii?»”.

Atunci, femeia din spatele sau a spus calm, dar tare:

„Contestatia este facuta in scris, este depusa astazi prin email pentru ca registratura era inchisa.”

Presedintele s-a uitat scurt la cei doi si si-a mutat privirea pe ordinea de zi:

„Punctul 9.”

„Gata, asta este”, a spus barbatul, intorcandu-se usor spre femeie.

 Cititi continuarea pe decatorevista.

Articol realizat in cadrul proiectului „Mici victorii civice”, cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.