ONG-urile de media din R. Moldova sunt nedumerite de declaratia CSM privind o presupusa campanie impotriva sistemului judecatoresc

0

Organizatiile neguvernamentale de media sunt nedumerite de declaratia Consiliului Superior al Magistraturii din 27 martie a.c. cu privire la presupusa campanie „de exercitare de presiune indreptata impotriva sistemului judecatoresc, sustinuta de catre anumite institutii media”.

Declaratia CSM survine pe fundalul mai multor investigatii jurnalistice cu privire la averea unor judecatori si procurori, investigatii care arata modul in care averile au fost agonisite si prezinta date despre discrepanta dintre veniturile acestora si valoarea de piata a proprietatilor.

Organizatiile neguvernamentale atrag atentia asupra faptului ca CSM nu face trimitere la vreo institutie de presa sau vreun material jurnalistic ce ar fi stirbit autoritatea sistemului judecatoresc, dupa cum se afirma in declaratie. Jurnalistii sunt sfatuiti sa se abtina de la generalizari cum ca toti subiectii sistemului judecatoresc ar fi corupti si sa realizeze investigatiile de o maniera cat se poate de profesionista, astfel incat faptele prezentate sa nu lase loc de interpretari.

Organizatiile cer Consiliului Superior al Magistraturii sa se abtina pe viitor de la presiuni directe sau voalate asupra jurnalistilor si institutiilor mass-media.

Consiliul Superior al Magistraturii a emis o declaratie prin care sustine ca mass-media, autoritatile publice si persoane cu functii de demnitate publica au initiat o campanie de exercitare de presiuni impotriva sistemului judecatoresc, fapt ce reduce increderea populatiei in justitie.

Membii CSM au refuzat sa spuna la ce anume se refera, dar au lasat sa se inteleaga ca este vorba de declaratii ale unor deputati. Mai mult, acestia sustin ca sunt atacuri lipsite de fundament factologic si care urmaresc doar un singur scop – cel de a aplica presiuni asupra judecatorilor, intimidindu-i si denigrindu-i.

Dina Rotarciuc, membru CSM: Atacuri din partea celor care au posturi inalte si aud o informatie precum ca judecatorii sunt corupti si toti repeta.

Acestia au amintit de scandalul din Padurea Domneasca, problema salarizarii judecatorilor si masura privind ridicarea imunitatii judecatorilor.

Nichifor Corochii, presedintele CSM: Nu ne supara nimic, ne ingrijoreaza si ne face a fi nedumeriti o atitudine necorecta, neprincipiala si neobectiva si o atitudine neconstructiva. Deci daca vrei sa schimbi ceva spre bine nu vii cu maciuca si cu idei asa nastrusnice, dar vii cu un gand bun. 01. 10

Mihai Poalelungi, presedinte CSJ, membru CSM: Este vorba la general, nu se vorbeste de o persoana, sau de careva persoane, ori careva cazuri concrete.

Declaratia nu a fost semnata de ministrul Justitiei, Oleg Efrim, membru al CSM. Potrivit acestuia, ar fi vorba de declaratii in parte ale unor politicieni, dar care nu se refera la intregul sistem judecatoresc. Acum o luna presedintele tarii, Nicolae Timofti intr-un discurs tinut la Adunarea Generala a Judecatorilor a criticat situatia din domeniul justitiei, care ar fi afectat de coruptie, iar unii magistrati cu imaginea patata sunt in continuare promovati in functii de raspundere. Anterior, si fostul presedinte al Curtii Supreme de Justitie, Ion Muruianu s-a aratat deranjat de mass-media care a reflectat deciziile de condamnare a Moldovei la CEDO, numindu-i pe acestia ciini turbati, periculosi pentru societate.

follow_stiriong-4712086