Organizatiile neguvernamentale au coltul lor la Dilema Veche

0

„Coltul societatii civile” – un spatiu in care vorbim despre ONG-uri din Romania, proiectele lor si lucrurile pe care le fac pentru grupurile sau cauzele carora li se adreseaza.

Incepand de saptamana aceasta, website-ul publicatiei Dilema Veche gazduieste rubrica “Coltul societatii civile”, dedicata ONG-urilor, realizata in parteneriat cu Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC). In fiecare saptamana vor fi prezentate exemple de proiecte ce au reusit sau isi propun sa aduca o schimbare in bine. Servicii sociale, activitati educative, studii, evenimente, propuneri legislative, voluntariat, apararea drepturilor omului, protejarea parcurilor sau a unor specii pe cale de disparitie si altele modele de implicare in imbunatatirea a ceea ne priveste pe fiecare dintre noi: societatea romaneasca.

Organizatiile neguvernamentale  fac o sumedenie de lucruri remarcabile, putini afla despre activitatile lor. Fie ca nu considera  promovarea  o prioritate, fie ca nu au resursele necesare pentru a-si face proiectele vizibile, raman necunoscute o multime de gesturi si fapte care ar putea sa ii inspire si pe cei care nu se afla in mod curent in apropierea unei organizatii neguvernamentale.  Impreuna cu Dilema Veche, aratam ce au facut ONG-urile si speram intr-un efect de bulgare de zapada: experienta si rezultatele deja obtinute vor inspira poate cititorii sa inceapa propriile proiecte in beneficiul public sau sa se alature unora deja existente.” – spune Ionut Sibian, directorul executiv al FDSC.

Printre initiativele prezentate se gasesc proiecte finantate prin cele trei programe gestionate de FDSC: Fondul ONG, finantat prin Granturile SEE si norvegiene 2009 – 2014 , Fondul pentru Inovare Civica, program realizat cu sprijinul fondurilor stranse de la companii responsabile social si Programul de Cooperare Elvetiano-Roman, finantat prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa (www.fdsc.ro).

“Viata de dupa heroina”, primul articol din serie, vorbeste despre Ionut de la Carusel, care a consumat heroina timp de zece ani. Ionut a renuntat la consum dupa aproape doi ani de tratament specializat si asistenta din partea asociatiei Arena. In prezent este coordonatorul serviciului de seringi pus la dispozitie de asociatia Carusel prin centrul Caracuda, aflat in cartierul Ferentari din Bucuresti. Articolul poate fi citit aici.