Prin crowdsourcing GfD a realizat un sondaj care sa disperseze incertitudinea politica actuala

0

Începutul anului 2017 a fost marcat de incertitudini politice și declarații care încercau să dea contur unui fenomen nou în România – cel al protestelor numeroase, al cetățenilor activi și revoltați care ies și în cele mai mici piețe din orașele unde revoluționarii din 1989 nu au ajuns.

Pentru a dispersa o parte din incertitudinea politică, pentru a crea o imagine cu cât mai puține neclarități și pentru a pune punct ipotezelor care nu se bazează pe cercetări serioase, ISSPol, la comanda Centras și a grupului de inițiativă civică Geeks for Democracy, cu susținerea Funky Citizens a realizat un sondaj independent finanțat prin crowdsourcing.

Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 965 de persoane cu vârste peste 18 ani din România, în perioada 7-11 februarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice asistate de calculator) și are o marjă de eroare de +/- 3,2%.

Respondenții au fost împărțiți în trei grupuri în funcție de modul cum declară că au votat la ultimele alegeri:

Printe cele mai relevante întrebări, și interesante răspunsuri, sunt următoarele:

Mai multe informații despre sondaj puteți afla de pe pagina de Facebook GfD sau din Hotnews.ro

Sociologul Mircea Kivu, prezent la evenimentul de prezentare a sondajului, a ținut să combată dihotomia presupusă a viitorului România, cum s-a vehiculat în ultima vreme. Direcția bună versus direcția rea pe care a luat-o intenția de vot a populației, consideră sociologul, nu există. Acesta susține că există o anumită ridigitate cu care populația se raportează la învingători în urma scrutinelor de alegeri. Conform acestuia, în urma alegerilor populația va fi absorbită într-un optimism cercetat sociologic  și determinat de noua legitimitate căpătată de conducătorii lor.

Sociologul a furnizat exemple istorice în acest sens, referindu-se la USL, PDL, Alianța DA și altele, concluzionând însă că în urma alegerilor, de obicei exista un an de liniște socială, lucru care nu se poate aplica în situația din 2017.

Alexandru Zodieru, reprezentant al ISSPol, a ținut să clarifice faptul că acest sondaj a fost efectuat într-o perioadă de emoție socială, și nu poate fi folosit pentru a face comparații între perioada post-alegeri și perioada de la finalul anului 2016. Acesta mai observă și o migrație din zona alegătorilor PSD către zona populației ne-partizane, evidențiată prin galben în cercetarea aceasta.