Protest fata de restrangerea dreptului la libera asociere

0

Organizatiile semnatare protesteaza fata de pericolul creat pentru organizatiile neguvernamentale de a fi dizolvate la cererea autoritatilor statului.

In data de 19 iunie 2012, Parlamentul a adoptat o propunere legislativa de modificare a Ordonantei Guvernului nr.26/2000 prin care a limitat, din nou, sfera denumirilor pe care o asociatie sau fundatie le poate folosi. Noul text prevede ca este interzisa folosirea in denumirea asociatiei (fundatiei, federatiei) a unor sintagme sau cuvinte susceptibile sa creeze confuzie cu denumirea unor autoritati sau institutii publice, precum ”comisariat”, ”inspectorat”, ”autoritate”, ”consiliu”, ”agentie”, ”politie”, ”jandarmerie”, ”protectia consumatorilor” sau derivate ale acestora. De asemenea, este interzis ca denumirea asociatiilor, fundatiilor si federatiilor sa fie identica sau asemanatoare pana la confuzie cu denumirea oricarei structuri profesionale constituite in baza legii si care functioneaza in acord cu aceasta, cum ar fi ”barou”, ”camera”, ”uniune”, ”institut”, ”consiliu”, precum si altele asemenea. Pentru utilizarea cuvintelor ”national” sau ”roman” este necesar acordul prealabil al Secretariatului General al Guvernului.

Desi unele interdictii exemplificate de textul de lege apar ca justificate pentru a nu crea confuzie in randul publicului cu privire la rolul si atributiile organizatiilor neguvernamentale, organizatiile semnatare atrag atentia ca legea adoptata este vaga si permite arbitrariul in refuzarea acordarii personalitatii juridice unor organizatii neguvernamentale nou infiintate.

Si mai grav, propunerea legislativa adoptata de Parlament prevede ca asociatiile, fundatiile si federatiile deja infiintate si ale caror denumiri contin sintagme sau cuvinte interzise au obligatia de a solicita schimbarea denumirii in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii de modificare. In caz contrar, orice autoritate, institutie sau persoana interesata va putea solicita dizolvarea respectivei organizatii. Astfel se poate crea situatia in care, dupa expirarea celor 6 luni, unele organizatii neguvernamentale sa fie dizolvate, desi apreciaza ca denumirile lor sunt in conformitate cu legea. In plus, obligatia de schimbare a unei denumiri deja aprobate printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila, incalca si principiul puterii lucrului judecat si principiul neretroactivitatii legii.

Organizatiile semnatare solicita public tuturor autoritatilor si institutiilor statului care pot remedia situatia creata sa ia de indata masurile necesare pentru a pune capat acestei restrangeri a dreptului la libera asociere. In acest sens se vor adresa Avocatului Poporului, Presedintelui Romaniei si Guvernului Romanei.

Organizatiile care doresc sa se alature acestui demers sunt rugate sa completeze formularul de adeziune.

Persoana de contact pentru informatii suplimentare: Diana-Olivia Hatneanu, director executiv APADOR-CH, 0733 078 718, 0722 467 034

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki

Asociatia Pro Democratia

Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei

Asociatia Pentru Tehnologie si Internet

Asociatia ALMA-RO

Asociatia Civica Militia Spirituala

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul Euroregional pentru Initiative Publice

Centrul de Resurse Juridice

CENTRAS

Centrul de Resurse pentru Participare Publica

Ecopolis

Expert Forum (EFOR)

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile

SynergEtica

Salvatia Dumarea si Delta

Societatea Academica din Romania

Terra Mileniul III