Protest in Bucuresti sub sloganul „Eliberati POSDRU de incompetenta”

0

Astazi, 24 octombrie, Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale impreuna cu Federatia AGROSTAR si Blocul National Sindical au organizat un mars de protest intre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Guvernul Romaniei si AM POSDRU.

 La mars au participat aproximativ 500 de persoane din Bucuresti, dar si din orase precum: Constanta, Craiova, Bacau, Brasov, Sfantu Gheorghe, Suceava etc. S-au alaturat organizatorilor atat persoane apartinand unor grupuri vulnerabile, beneficiari finali ai proiectelor POS DRU, cat si implementatori ajunsi in pragul falimentului.

Protestatarii solicita Primului Ministru, Victor Ponta, asumarea responsabilitatii pentru problemele existente in sistemul de management al acestui program european si nu plasarea lor pe umerii beneficiarilor care s-au saturat sa crediteze statul.

„Toti cei care nu isi pot asuma solutii si termene clare pentru acestea in managementul POSDRU ar trebui sanctionati cu demiterea. Acest lucru i l-am solicitat Premierului, pentru ca banii din acest program sa nu fie pierduti pentru Romania.” Oana Preda, Director al Centrului de Resurse pentru participare publica

„Transparenta, nu incompetenta” a fost principala lozinca strigata pe parcursul marsului, protestatarii acuzand repetatele blocaje in functionarea POS DRU. Transparenta pentru acest program ar insemna cea mai eficienta piedica in calea coruptiei.

Beneficiarii au incheiat marsul depunand simbolic pe treptele Autoritatii de Management pentru POSDRU borcane cu monede, singurul ajutor pe care si-l mai permit sa il acorde acestei institutii.

Printre revendicarile cuprinse in memoriul lasat de protestatari la sediul Guvernului Romaniei se numara si respectarea termenului contractual de 45 de zile de plata a cererilor de rambursare si cuprinderea in bugetul national a sumelor necesare unui flux constant de plati catre implementatorii de proiecte. Cele mai grave probleme se inregistreaza la Organismul Intermediar de la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (OI MECTS) din cadrul POS DRU, iar protestatarii solicita reluarea de urgenta a platilor catre beneficiarii monitorizati de OI MECTS si garantarea functionarii legale a acestui organism intermediar.

Beneficiarii POSDRU au solicitat conducerii Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Autoritatii de Management stoparea practicii modificarilor retroactive si unilaterale ale contractelor in derulare.

Tot astazi, au avut loc la Targu-Mures, Iasi si Timisoara conferinte de presa in care beneficiari din aceste zone au ridicat aceleasi semnale de alarma cu privire la situatia de faliment cu care se confrunta organizatiile din tara si la impactul negativ pe care acest lucru il are asupra economiei locale.

Doar unul dintre nenumaratele exemple in acest sens este Fundatia Dezvoltarea Popoarelor lucreaza de 15 ani in domeniul integrarii persoanelor aflate in situatii de risc social. In cele 4 proiecte structurale pe care le desfasoara in prezent inregistreaza urmatoarele situatii dramatice:

•         1200 cu risc de abandon scolar si 500 de parinti, din patru judete, nu mai pot primi sprijin,

•         180 de copii cu risc de abandon scolar nu mai pot primi burse,

•         160 de copii nu mai pot frecventa centre de tipul scoala dupa scoala,

•         Peste 3600 de someri nu mai beneficiaza de ajutor in gasirea unui loc de munca,

•         Peste 600 de someri nu vor mai beneficia de calificare gratuita,

•         Au de recuperat de la statul roman 2 550 000 lei, bani ce ar trebui sa fie platiti de OI MECTS,

•         Asteapta de 10 luni verificarea unei cereri de rambursare.

Memoriul depus de protestatari la sediul Guvernului, in atentia domnului Prim Ministru Victor Ponta

Memoriul adresat Ministrului Muncii si Directorului General al AM POSDRU

Scrisoare primita de Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale de la AM POS DRU

Scrisoare primita de Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale de la Ministerul Finantelor Publice