Raluca Teodor: Despre autobuze si cetateni

0

Agitatie mare in autobuz. “Am asteptat mai bine de jumatata de ora”, spune o doamna. “O, eu am stat cam 50 de minunte”, ii raspunde alta. Autobuzul, singurul, care leaga cartierul Ghencea de centrul orasului, e menit sa circule la fiecare 10 minute dar inspre orele 9 ale diminetii deja incepe sa fie zarit tot mai rar.

Calatorii zumzaie de nemultumire in dimineata asta. Cu fiecare statie, spatiul devine tot mai mic si atmosfera tot mai incinsa, la propriu si la figurat. Cei care urca isi striga si ei minutele de asteptare. Pare o licitatie tensionata a timpului irosit in asteptarea autobuzului.

Nu trece mult si aproape ca asistam la o incaierare. Cine vrea sa coboare? Cine nu se da la o parte? Cine a asteptat mai mult in dimineata asta… Se tipa, se arunca jigniri… Ma uit contrariata, asteptand ca din clipa in clipa sa se lase cu palme si imbranceli. Intr-un final se mai calmeaza spiritele si domnii care se luasera la harta tac.

Doua statii mai incolo, in capatul opus al autobuzului, incepe sa tipe o doamna « incercati sa mergeti mai incolo, vrem si noi sa urcam… cum adica n-aveti unde? » I se raspunde pe acelasi ton si din nou: vociferari, agitatie, scenariul se reia.

Doamnele care urcasera odata cu mine se intreaba cat de des ar trebui sa treaca autobuzul. Verific pe net (noroc ca exista telefoane smart) si le spun: 10 minute. «  Ah, asa ar trebui, dar ce, trece vreodata? » Ii raspund ca ar trebui sa facem noi niste reclamatii  « Da, pai asta e problema noastra, vorbim, ne certam, dar nu facem nimic » Dupa care imi povesteste cum, desi afectati, cetatenii din cartier nu au vrut sa ia parte la protestul pentru deschiderea parcului Drumul Taberei.

Cu alte cuvinte, unde ne este civismul? De fenomenele de violenta urbana se ocupa cineva? Cum ar fi daca dupa o dimineata similara, RATB s-ar trezi cu macar 20 de sesizari sau solicitari de informatii privind orarul de functionare? Cum ar fi daca adolescentii ar participa la programe educationale anti-violenta, pentru ca peste niste ani sa nu mai avem scandal in autobuz, scandal la metrou, scandal pe strada? Cum ar fi daca activistii care cer deschiderea unui parc ce deserveste doua carteiere mari ale unei capitale europene ar fi de trei ori mai numerosi?

In ultimele zile am vazut cel putin doua cazuri de cetateni care ofereau de mancare unor oameni ai strazii sau cu multi copii care plangeau de foame. Ceva se schimba, stam poate mai bine la capitolul atitudine, avem insa in continuare nevoie sa facem pasul urmator ca societate.

Pentru cei care vor sa dezvolte solutii, pentru cei care s-au decis sa ocupe spatiul civic, pentru cei care sunt hotarati sa isi transforme comunitatile, Fondul pentru Inovare Civica are un apel de proiecte deschis pana pe 3 iulie (detalii aici)!