Revolutia grupurilor de cartier // analiza de Oana Preda despre inovatie in domeniul participarii publice

0

Descarcati Raportul Romania 2010. Sectorul neguvernamental – profil, tendinte, provocari  |  Inregistrati-va organizatia in Catalogul Societatii Civile!  |  Descarcati “Ghidul de identificare si adresare a nevoilor emergente ale copiilor din Romania”  |  Calendarul cursurilor FDSC  |  

bb_buton_stiriong_207x141-9838622

Data: 12-01-2017

Stau în cartierul Floreasca. Unul dintre “cartierele bune” ale Bucureștiului: verde, liniștit, clădiri de 2-4 etaje, nu o minune arhitectonică, dar o oarecare unitate în stil. Spre finalul anilor ‘90 multe dintre terenurile dintre blocuri – spații verzi, cu mulți copaci – au început să intre în proprietate privată, ca urmare a unor revendicări/compensări pentru foști proprietari ale căror imobile au fost confiscate de stat înainte de 1989. Fără să stea pe gânduri, primăria a emis rapid avize de defrișare și autorizații de construire. În consecință, zeci de blocuri noi au răsărit printre clădirile vechi, pe spații verzi, în locul copacilor și locurilor de joacă, uneori la distanță cât o mână întinsă de zidurile sau geamurile vechilor locatari. Vechii locatari s-au înfuriat înăbușit dar nu s-a legat nimic. Între timp, cartierul a continuat să fie împânzit de noi construcții, spațiul verde a continuat să dispară metru pătrat cu metru pătrat. Până și despre părculețul din capătul străzii se spune că a fost retrocedat.

Ani mai târziu, un vecin a venit la mine să mă invite să semnez o petiție “ca să stopăm construcțiile pe spațiile verzi”. Se formase Grupul de Inițiativă Floreasca. Oamenii din cartier s-au întâlnit, supărarea fiecăruia s-a transformat în supărarea tuturor și a generat acțiune colectivă. 

A fost cel mai puternic moment în care rezultatele muncii organizației la care lucrez (CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică) s-au întors la mine – cetățeanul.

*

E greu de spus ce a ținut pe loc furia oamenilor atâția ani și de ce abia acum ei încep să se organizeze și să reacționeze la nedreptate. Ce merită spus este că cetățenii din Floreasca sunt numai un exemplu.”

Cum arata violenta in cuplurile de adolescenti? FFF cauta jurnalisti care sa ne povesteasca CEDO sanctioneaza din nou Romania pentru abuzuri asupra romilor A mai ramas o luna pana la cea de-a opta editie a Galei Premiilor Participarii Publice Prin crowdsourcing GfD a realizat un sondaj care sa disperseze incertitudinea politica actuala Premiile LSRS pentru Excelenta Academica in Strainatate si-au desemnat cei 42 de finalisti Rezultatele utilizarii primei aplicatii mobile pentru observarea alegerilor in Romania Gala Nationala a Voluntarilor 2016 a premiat activitatile de voluntariat realizate cu drag Gala Judeteana a Voluntariatului din Bacau a premiat eforturile voluntarilor Au inceput inscrierile la Gala Premiilor Participarii Publice, editia a VIII-a 108 finalisti in cadrul Galei Nationale a Voluntarilor 2016. Voteaza povestile de voluntariat preferate

v8-9964769

fla_yt_stong-7313679

asasasasasasa-7698388