Rolul ONG-urilor in implementarea programelor finantate european

0

Centrul de Resurse pentru participare publica (CeRe) si Coalitia ONG-uri pentru Fonduri Structurale au lansat, ieri, proiectul „Facut de ONG”, prin care isi propun sa evidentieze impactul proiectelor implementate din fonduri europene de catre ONG-uri.

In cadrul evenimentului “Facut de ONG” organizat ieri, reprezentanti ai mediului neguvernamental, ai Fondului Social European si ai Ambasadei Poloniei la Bucuresti au vorbit despre gradul de absorbtie a Fondurilor Structurale in Romania, comparativ cu alte tari europene, si despre rolul si eficienta organizatiilor neguvernamentale in acest proces. Platforma lansata cu aceasta ocazie ( http://www.facutdeong.ro/) isi propune sa atraga atentia autoritatilor statului asupra rolului important pe care il joaca ONG-urile in dezvoltarea sociala, pentru ca acestea sa fie luate in considerare in elaborarea urmatoarelor documente strategice.

Modul in care sunt privite organizatiile neguvernamentale oscileaza intre inamic si minor. Vrem sa convingem ca suntem dincolo de acest statut. O relatie fireasca intre Guvern si sectorul civil este una de complementaritate”, a spus Mircea Toma, presedinte al Agentiei de Monitorizare a Presei Active Watch.

Din partea Fondului Social European, Peter Stub Jorgensen, Director DG Employment, a spus ca in noua perioada de programare intentioneaza sa intareasca rolul sectorului neguvernamental. Astfel, printre propunerile Comisiei Europene pentru noua perioada se numara si semnarea, la inceputul fiecarui program, a unui contract de parteneriat intre aceasta si statele membre, contract care va inlocui Cadrul Stategic de Referinta si va „garanta implicarea corecta a tuturor partenerilor importanti, incluzand partenerii sociali, sindicatele, industria si mediul neguvernamental”, a subliniat Peter Stub Jorgensen.

Polonia 2004 -2006: absorbtie 100% a fondurilor europene

Artur Tarasewicz, reprezentant al Ambasadei Poloniei la Bucuresti, a expus cateva din cheile succesului polonez in absorbtia fondurilor structurale europene. Printre rezultatele cu care Polonia, tara in care organizatiile neguvernamentale coopereaza strans cu autoritatile statului, se mandreste se numara faptul ca in perioada 2004 -2006 a folosit 100% banii alocati de Uniunea Europeana sau ca in 2009, an in care recensiunea se facea resimtita, economia Poloniei crestea cu 2%, jumatate din aceasta crestere provenin din folosirea eficienta a fondurilor europene.

Cativa din factorii enumerati de reprezentantul polonez pentru succesul Poloniei sunt: reforma teritorial administrativa din 1999, care a creat o atitudine responsabila a administratiei locale, infiintarea unui minister al dezvoltarii regionale in 2005, existenta de resurse umane eficiente, „platite bine din aceste fonduri europene” si experienta castigata in timp, inca din perioada de pre-aderare si in primii doi ani de apartenenta la Uniunea Europeana.

Povesti de succes autohtone

Intalnirea de marti a incercat sa indrepte atentia si catre exemplele pozitive din Romania, catre realizarile organizatiilor care au reusit sa schimbe viata unor oameni sau a unor comunitati. „Sa fim receptivi si la ce fac ONG-urile, in ciuda obstacolelor” a fost indemnul lui Mircea Toma.

Reconvertirea profesionala a unor oameni ramasi fara locuri de munca (Fundatia Dezvoltarea Popoarelor), spirjinirea unor persoane cu dizabilitati sa-si recastige independenta (Fundatia Motivation) sau consilierea acordata mamelor, „pe care nimeni nu le asculta” (proiectul „Scoala mamelor”) au fost cateva din exemplele pozitive prezentate in cadrul evenimentului.

Prin toate acestea, ONG-urile au aratat ca munca lor este relevanta pentru comunitate si ca si-au castigat dreptul de a lua parte la decizii, spune Oana Preda, Director Centrul de Resurse pentru participare publica: „Am legat acest eveniment de faptul ca Guvernul Romaniei trebuie sa iinceapa sa lucreze la Planul National de Dezvoltare a Romaniei si la documentele programatice, si daca recunoastem cu totii ca ONG-urile sunt un actor important in dezvoltare, atunci recunoastem si pretindem ca avem un loc si la masa la care aceste documente se discuta si se decid.”

Site-ul http://www.facutdeong.ro/  este o platforma de comunicare a impactului pe care ONG-urile le au asupra comunitatii, platforma care va arata rezultatele concrete si beneficarii finali ai proiectelor. Organizatiile sunt  invitate sa-si spuna povestea pe site, pentru ca „efortul de comunicare cu autoritatile statului trebuie sa fie unul sustinut”, a adaugat Oana Preda.

 Andreea Giuclea