Saptamana aceasta la Bucuresti se vorbeste despre Responsabilitate Sociala

0

Ieri, in prima zi a „Saptamanii Responsabilitatii”, eveniment organizat la Bucuresti de Saga Business & Comunity (11-14 mai)  oameni de afaceri si manageri de responsabilitate sociala din companii au incercat sa afle cum isi pot imbunatati metodele de  finantare in proiecte sociale.

Coordonatorii departamentelor de responsabilitate sociala din companii si-au prezentat proiectele,  motivatia pentru care le-au creat, ce impact au avut sau si cum au convins Consiliul de Administratie sa acorde sprijin.

 „O campanie responsabila este o campanie a viitorului”

 Elisabeta Ghidiu, Director de Strategie si Management Corporativ al Transgaz, spune ca CSR-ul este o „provocare si un vector de remodelare a business-ului pentru companie, si in acelasi timp o mostenire lasata copiilor, iar Transgaz a dorit sa investeasca in viitor, sa sustina dezvoltarea durabila, avand ca viziune faptul ca o campanie responsabila este o campanie a viitorului.”

Enel, investitor privat din sectorul energiei electrice din România, a investit in proiecte de dezvoltare culturala si sportiva, precum Festivalul International „George Enescu” sau turnee de tenis. Radu Cosarca, Director de Relatii Externe la Enel Romania, spune ca: „Enel este o corporatie prezenta in 40 tari de pe aceasta planeta si, in mod firesc, este interesata ca aceasta planeta sa fie sanatoasa, sa aiba un mediu curat si ca economia globala sa creasca, pentru a putea prospera. Astfel, vrem ca Romania sa creasca, sa avem un mediu curat, oameni din ce in ce mai educati, instariti si sanatosi.

Cum sunt alese domeniile in care companiile investesc?

O alta tema de discutie a fost cea a domeniilor in care companiile investesc si a criteriilor pe baza carora selecteaza aceste domenii. Parerile au fost impartite intre factorii economici, de business si cei afectivi, de implicare personala. Andrei Sulyok, CEO al Lindab, o firma care produce si comercializeaza sisteme metalice in domeniile ventilatiilor, spune ca pentru el prioritare sunt proiectele care „se duc la suflet”: „ cand e vorba de CSR, e bine sa judeci cu sufletul, nu sa urmaresti doar avantajale financiare ale companiei.”

O perspectiva mai pragmatica o ofera Diana Klusch, Director Corporate Affairs Ursus Breweries, care sustine – pe langa factorul subiectiv –  importanta integrarii proiectului de CSR in obiectivele de business ale companiei.

Luminita Oprea, CEO Saga Business & Comunity, organizatorul evenimentului, spune ca sunt doua tipuri de situatii: atunci cand un CEO trebuie convins sa investeasca in proiecte de responsabilitate sociala si atunci cand initiativa vine din interior, cand directorul „are CSR-ul in sange”. Este exemplul companiei Sodexo, cunoscuta ca furnizoare de bonuri de masa, care a investit in numeroase campanii sociale care au pornit prin actiuni de voluntariat ale angajatilor. Eugenia Deaconu, Manager de Responsabilitate Sociala la Sodex, spune ca „o companie nu poate fi responsabila social daca anagajatii sai nu sunt”, principiu care a stat la baza acestor initiative.

In prima zi de conferinte, Rob Challis, expert international in planificare strategica, dezvoltare durabila si politici de CSR, a tinut un training de sfaturi si trucuri practice pentru realizarea unei campanii de CSR.

 Andreea Giuclea