Start la inscrieri pentru a treia editie a Galei Premiilor in Educatie

0

Incep inscrierile la a treia editie a Galei Premiilor in Educatie, organizata de Fundatia Dinu Patriciu. Competitia anuala premiaza valorile din educatia romaneasca, fie ca este vorba de elevi, profesori sau bibliotecari.

Conferinta de ieri, Solutii pentru imbunatatirea sistemului de invatamant romanesc” a dat startul perioadei de inscriere la Gala Premiilor in Educatie, ce va avea loc pe 2 noiembrie. Competitia care ii recompenseaza pe cei cu impact pozitiv asupra educatiei romanesti are 11 sectiuni de concurs, de la studentul anului la ONG-ul anului in domeniul educatiei, si ofera premii in valoare totala de 250 .000 euro. Inscrierile se pot face intre 15 iunie- 27 septembrie, pe site-ul www.premiileineducatie.ro .

Inainte de a ajunge la Bucuresti, Fundatia Dinu Patriciu a organizat o caravana in patru orase din tara: Timisoara, Iasi, Cluj si Constanta, cu scopul de a lansa si promova Gala Premiilor in Educatie si de a supune dezbaterii publice anumite situatii din invatamanul romanesc. „Concluziile conferintelor vor fi prezentate intr-un raport ce va fi dat publicitatii dupa 1 iulie, iar in functie de continutul lui vom vedea daca putem merge cu el mai sus,  la Ministerul Educatiei si sa propunem niste solutii valide pentru imbunatatirea sistemului de invatatmant romanesc”, a declarat Roxana Colisniuc, coordonator de proiect in cadrul Fundatiei.

„Solutia pentru sistemul de invatamant: sa-l mutam in alta tara”

Printre solutiile despre care s-a vorbit miercuri se numara nevoia pentru mai multa transparenta, o abordare mai practica, aplicabilitate mai mare si adaptare la cerintele pietei muncii. De asemenea, s-a subliniat importanta consecventei si a unui ritm normal al schimbarilor, a existentei unor politici educationale coerente pe parcursul unui ciclu complet de scolarizare, pentru ca „e nevoie de timp pentru a testa un tip de interventie in educatie” a explicat Simona Velea, Director al Institutului de Stiinte ale Educatiei.

Prof. dr. Liviu Papadima, Decan al Facultatii de Litere, a vorbit despre legatura dintre sistemul de invatamant si societatea in care acesta se dezvolta, si despre influenta reciproca: „Cea mai la indemana solutie pentru imbunatatirea invatamantului superior este sa-l mutam in alta tara. In general, gandim invatamantul romanesc ca avand o datorie fata de societate si ca avand puterea de a modifica substantial societatea. Dar puterile sistemului de invatamant sunt limitate drastic de insusi modul de a functiona al societatii respective. Iar cele mai serioase probleme ale invatamantului se afla, din punctul meu de vedere, in afara sistemului.”

Rolul ONG-urilor in dezvoltarea sistemului educational

Pentru a ilustra importanta pe care o pot avea organizatiile neguvernamentale in sistemul de invatatamant, organizatorii au prezentat exemplul Fundatiei Noi Orizonturi, castigatoare a premiului II la editia din 2010 a Galei, la sectiunea ”ONG-ul anului in domeniul educatiei”. Fundatia Noi Orizonturi promoveaza modele de educatie experientiala pentru tineri, ca strategie durabila pentru dezvoltarea societatii, iar prin programul IMPACT „ofera un model de educatie non formala, extra curriculara, cu scopul de a inzestra tinerii cu abilitati de viata pentru a deveni agenti ai schimbarii in comunitatile lor”, spune Diana Certan, manager al Fundatiei.

Diana Certan a vorbit despre punctele comune intre ONG-uri si sistemul educational: „Avem aceeasi misiune – tineri educati, acelasi grup tinta, iar profesorii si voluntarii se gasesc atat in infrastructura sistemului scolar cat si in mediul ONG.” In ceea ce priveste diferentele, daca scoala promoveaza cunostintele teoretice si abordarea formala, rolul ONG-urilor este de a aduce partea practica, informala, de a forma abilitati practice pe care tinerii le pot folosi in viitor.

Andreea Giuclea