Studentii romani in strainatate si-ar dori sa se intoarca

0

In cautare de motive pentru a ramane in tara, 30 de studenti romani de la facultati de comunicare din Romania si din strainatate s-au intalnit cu reprezentanti ai departamentelor de PR si Marketing din companii in cadrul workshopului “Go4Media” organizat de Liga Studentilor Romani in Strainatate.

Prin proiectele noastre incurajam tinerii sa plece la studii in strainatate dar si sa se intoarca acasa. Sunt lucruri foarte frumoase de facut aici si multe. In multe domenii aici exista multe oportunitati, mult mai multe decat in afara.”, spune Irina Scarlat, vice-presedinte comunicare si informare, Liga Studentilor Romani in Strainatate.  

Provocarea a fost realizarea pe echipe a unei campanii de comunicare pentru o emisiune. Studentii au avut ocazia de a pune in practica ce au invatat, ocazie care, spun ei, in facultatile romanesti nu prea li se ofera. Catalina Tanasescu a fost, in ultimul an de master, cu bursa Erasmus in Belgia si a vazut diferenta. “In facultate a fost foarte multa teorie si practica foarte putina. In Belgia am vazut diferenta: vizite in intreprinderi, studii de caz, examene orale, ceea ce la ASE nu prea sunt. Regret ca n-am plecat mai devreme si regret si mai mult ca m-am intors. In momentul de fata fac tot posibilul sa plec inapoi si am venit la acest workshop sa ma conving ca merita sa raman.” spune Catalina.

“Vreau sa ma intorc, dar n-am ce face aici decat sa lucrez pe doua spagi”

Situatia economica din Romania a determinat-o si pe Adela, studenta la SNSPA si la Universitatea de Arhitectura “Ion Mincu” sa ia hotararea de a pleca la un master in afara. “Ma pregatesc sa aplic la un master pe urbanism in Birmingham, Norvegia sau Madrid. Aici ar fi pierdere de vreme pentru ca deja ii stiu pe toti profesorii. M-as intoarce, pentru ca e tara mea, dar momentan in urbanism n-am ce face aici decat sa lucrez pe doua spagi. Asa e la noi, ma pot angaja intr-o primarie sau la un birou de arhitectura. Dupa toata facultatea si tot chinul, nu merita”, afirma Adela. 

“In momentul in care pleci, iti dai seama ce iti place aici”

Echipele au lucrat trei ore la strategia de promovare, iar la finalul prezentarilor cinci studenti au castigat un stagiu de practica in cadrul departamentului de comunicare al Intact Media Group. Desi patru dintre castigatori sunt studenti la universitati din afara, stagiul este primul pas catre o cariera in Romania.

Alexandru Stefanescu, unul dintre castigatori, este student in Marea Britanie la University of Portsmouth si vrea sa se intoarca in tara la finalul studiilor. “Vreau sa ma intorc pentru ca eu cred ca, venind de la o facultate din afara, te diferentiezi fata de cei care au ramas si au facut facultatea aici. Nu sunt calificat sa spun ca studiul in afara e mai bun pentru ca n-am facut in tara facultate, dar pot sa spun ca esti o  pata de culoare si atragi atentia asupra ta. Cand am plecat, voiam sa plec de tot dar in momentul in care pleci iti dai seama ce-ti place aici cu adevarat. Ma simt mai bine aici mai ales din punct de vedere social”, spune Alexandru.

Andrei si-a dorit sa vada cum se petrec lucrurile, practic, in Romania si a castigat, alaturi de colegii de echipa, acest stagiu de practica. Este student la University College Birmingham dar, intr-un viitor indepartat planuieste sa se intoarca in Romania. “Planuiesc sa ma intorc, sunt destule oportunitati aici, mai ales pentru un business personal. Ce posibilitati ai in Romania le ai mai greu in Anglia si America, mediu legal si social e acolo mult mai complicat” spune Andrei. 

Ioana Dinica s-a intors in Romania dupa ce a facut un master in business si management in Olanda. Spera ca acest stagiu sa-i ofere experienta in comunicare de care are nevoie pentru a-si dezvolta ONG-ul pe care l-a infiintat in Romania. “Ma pasioneaza sectorul neguvernamental si am infiintat  Centrul Roman pentru Relatii Internationale si Studii de Securitate. M-am intors pentru ca aici pot sa schimb ceva si pot sa am o contributie la schimbarea unor  mentalitati, la schimbarea unui mediu si as vrea sa simt ca  ceea ce fac chiar valoreaza. Am vrut sa fiu un motoras nu doar o mica bucatica intr-un sistem” explica Ioana.