Un pacient acuza patru jandarmi ca i-au pus viata in pericol

0

Patru jandarmi din cadrul batalionului II al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti sunt acuzati de rele tratamente de un barbat (A.C.), caruia i-au confiscat abuziv pastilele de metadona si tratamentul ARV pentru HIV. 

A.C. are 35 de ani si a fost consumator de droguri timp de 12 ani, iar din septembrie 2014 se afla in tratament substitutiv cu metadona la Centrul de Reducere a Riscurilor ARENA Bucuresti din cadrul I.N.B.I. Matei Bals. In anul 2013, A.C. a fost diagnosticat cu HIV, iar in luna noiembrie 2014 a inceptut tratamentul antiretroviral (ARV) la Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale „Victor Babes”.

In data de 10.06.2015, in jurul orei 15:00, A.C. a fost oprit in zona Unirii, impreuna cu un coleg din scoala generala, de patru jandarmi imbracati in civil. Acestia i-au confiscat lui A.C. sapte pastile de metadona, deoarece au considerat ca retetele pentru metadona pe care le avea la el nu erau valabile. Retetele, emise de Centrul ARENA, erau datate cu 01.06.2015 si 08.06.2015.

De asemenea, cei patru jandarmi i-au confiscat lui A.C. alte patru pastile ARV si trei pastile LIV52, sub suspiciunea ca acestea contin stupefiante. Jandarmii au predat in aceeasi zi pastilele si retetele confiscate Biroului de Combatere a Crimei Organizate (B.C.C.O.) Bucuresti – Serviciul Antidrog, unde a fost deschis un dosar penal pe numele lui A.C.

Victima a povestit reprezentantilor CARUSEL cum a fost injurat si amenintat cu bataia de jandarmi; acestia au inceput sa strige pe strada ca are SIDA cand le-a justificat de ce avea asupra lui pastilele ARV. In incinta sediului B.C.C.O., cand A.C. le-a cerut jandarmilor sa ii inapoieze pastilele ARV pentru ca trebuia sa isi administreze tratamentul, i s-a raspuns „Sidosule, ce ma intereseaza ca pierzi tu o schema?…Scapam tara de un sidos!”. Cele doua organizatii au realizat un raport detaliat asupra cazului. 

A.C. CARUSEL si APADOR-CH considera ca A.C. a fost victima unor abuzuri. Atat comportamentul violent al jandarmilor, cat si privarea lui A.C. de tratament medical reprezinta rele tratamente. Victima (A.C.) a depus o plangere penala impotriva celor patru jandarmi la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a fost trimisa spre solutionare Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti.

CARUSEL si APADOR-CH solicita Parchetului Militar sa deruleze o ancheta efectiva cu privire la faptele jandarmilor. De asemenea, solicitam Inspectoratului General al Jandarmeriei sa dispuna urgent o ancheta cu privire la abuzurile celor patru jandarmi, cat si masuri pentru ca lucratorii Jandarmeriei sa fie instruiti cu privire la antidiscriminare, transmiterea, prevenirea si tratamentul HIV, precum si obligatia de a asigura continuitatea tratamentului substitutiv pentru fostii consumatori de droguri.

——

Initiativa Asociatiei Carusel impotriva abuzurilor reprezentantilor fortelor de ordine reprezinta o activitate din cadrul proiectului „Dreptate pentru „Dinte”!”, desfasurat de catre CARUSEL, in parteneriat cu RHRN, in perioada 01.10.2014 – 31.07.2015. Scopul proiectului este de a promova respectarea drepturilor omului in sectiile de politie prin documentarea cazurilor de abuz si prin sesizarea acestora. Acest proiect este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.