4 aprilie – Ziua Nationala impotriva exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica

0

Pe data de 4 aprilie, in 28 de localitati din tara, vor avea loc mai multe proteste si manifestatii impotriva explorarii/exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica.

Oamenii vor iesi in strada in Bucuresti, Alba Iulia, Arad, Oradea, Brasov, Codlea, Buzau, Calarasi, Cluj, Mangalia, 2 Mai, Costinesti, Galati, Iasi, Targu Neamt, Piatra Neamt, Slatina, Sibiu, Suceava, Timisoara, Buzias, Vaslui, Barlad, Negresti (Vaslui), Bistrita, Craiova, Reghin, Constanta iar in Negresti, Barlad, Bucuresti, Vaslui, Tecuci, autoritatile locale au incercat sa interzica protestele si au hartuit si intimidat organizatorii. De asemenea, romanii din Strasbourg si Copenhaga se vor alatura protestelor, precum si activisti din Cehia, din patru orase din Bulgaria si din Australia. Corespondenti ai publicatiilor franceze (Le Monde, La Croix, Le Courrier de Balkans) si belgiene (RTBF) vor fi prezenti la Barlad.

Oamenii vor iesi in strada ca o rabufnire in fata lipsei de transparenta a guvernantilor si a minciunilor expuse publicului larg in ce priveste pericolele fracturarii hidraulice, o metoda dezastroasa pentru mediu si sanatate, interzisa sau suspendata in tari precum Franta, Irlanda, Olanda, Danemarca si Bulgaria, dar si in state SUA, precum New York.

In contextul intereselor comune ale marilor corporatii si politicienilor corupti, concesionarea in secret a terenurilor pentru explorare/exploatare si faptul ca principalele canale din mass-media sunt influentate politic, ne unesc astazi in lupta pentru salvarea apei potabile, a naturii, a agriculturii, a turismului, pentru apararea dreptului la viata si dreptului la un mediu sanatos.

Prin aceste proteste se cere anularea hotararilor de Guvern prin care s-au aprobat in mod ilegal acordurile de explorare, dezvoltare si exploatare emise pentru mai multe companii, in Dobrogea, Vaslui, Vrancea, Bihor, Arad si Timis, precum si interzicerea prin lege a metodei fracturarii hidraulice. In fiecare oras se vor depune petitii la Prefecturi, ca procedura prealabila pentru anularea hotararilor de Guvern.

Toate protestele sunt coordonate unitar la nivel national si organizate de echipe locale de voluntari, cu implicarea a peste 80 de ONG-uri (70 de ONG-uri din Coalitia pentru Mediu, Asociatia Romania Fara Ei, Asociatia Romania Vie si alte ONG-uri locale). stopfracturare.ro

follow_stiriong-7455736