ActiveWatch si Policy Center for Roma and Minorities sesizeaza Parlamentului articolul senatorului Iulian Urban

0

ActiveWatch Agentia de Monitorizare a Presei si Policy Center for Roma and Minorities au trimis o sesizare in atentia Presedintelui Senatului Romaniei, Mircea Geoana precum si a Biroului Permanent al Senatului si liderului grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal privind caracterul iresponsabil si xenofob al articolului senatorului Iulian Urban, publicat pe blog-ul acestuia in data de 25 iulie 2011.

Conform articolului senatorului Urban, intitulat “Nu Breivik a comis atentatul, ci actualii lideri care conduc UE”, o mare parte din vina pentru aceste atentate este purtata de politicienii europeni care, prin inconstanta atitudinilor lor fata de problema imigratiei, in special cea islamica, au creat un cadru propice exprimarii sentimentelor anti-imigrationiste prin acte de terorism.

In cadrul aceluiasi articol, Iulian Urban afiseaza o atitudine vadit xenofoba, folosind expresii precum colonizarea musulmana care se face in UE sau muslimii traiesc pe seama statului,[…] nu vor sa munceasca. Totodata, pentru a conecta mesajul sau rasist la spatiul politic romanesc, senatorul Urban ajunge, sa spuna textual: Trebuie sa intelegem un lucru: in Romania nu se vede, e inexistent islamismul. Noi avem cumva o problema similara raportandu-ne la tigani insa evident nu este acelasi gen de situatie. Echivalarea ideologiei islamiste cu o problema similara raportata la minoritatea Roma este in fapt o provocare fara precedent in istoria discuruslui politic romanesc.

Senatorul Urban a revenit asupra celor spuse in articolul sau in cadrul unei interventii la postul Realitatea TV. Principalul mesaj al clarificarilor aduse a fost acela ca, odata ce populatia Europei a fost obisnuita cu toleranta si multiculturalismul, pornirea unor politici anti-imigrationiste ar putea crea tensiuni uriase in cadrul societatilor europene, intreaga zona avand potentialul de a deveni un butoi cu pulbere.

Speta creata de articolul lui Iulian Urban pune insa in lumina doua aspecte importante legate de discursul public cu privire la minoritati, egal de periculoase, si asupra carora merita sa ne oprim: in primul rand lipsa unei atitudini democratice si echilibrate in declaratiile publice referitoare la acestea, iar in al doilea rand, hazardarea unor politicieni romani in a discuta probleme legate de multiculturalism in lipsa unor cunostinte, chiar si vagi, asupra incluziunii minoritatilor defavorizate pe plan local.

Cele doua organizatii semnatare ale sesizarii asteapta solutionarea acesteia de catre institutiile abilitate in acest sens.

Sesizarea realizata de cele doua organizatii poate fi citita si semnata de sustinatori la adresa www.policycenter.eu.