Administratia Strazilor din Bucuresti – inconsecvente intre raportarile cu privire la pistele pentru biciclete si realitatile din teren

0

Asociatia OPTAR a analizat informatiile furnizate de catre Administratia Strazilor din Bucuresti (ASB) Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Mai jos, prinicipalele concluzii ale analizei.

Cu sprijinul domnului Catalin Campeanu (Consilier General), asociatia OPTAR a obtinut pentru prima data informatii legate de lungimea traseelor cu piste pentru biciclete din Bucuresti.

La punctul nr. 2 din adresa din 5 decembrie 2013, ASB a sustinut ca in baza unui contract cu numarul 179 s-au executat trasee in lungime totala de 68,64 km. Apoi, facand referire la un alt contract – cu numarul 193, se aminteste ca traseele executate au o lungime de 117,76 km. Printr-o analiza a cifrelor vehiculate de ASB, am constatat diferentele majore dintre lungimile traseelor cu piste pentru biciclete si traseele rutiere.

De exemplu, se afirma faptul ca Traseul nr 1, receptionat pe 30.09.2008, ar avea lungimea de 12 km. De fapt, acest traseu are 4,52 km. Aproximativ 4,5 km este si lungimea masurata de organizatorii Maratonului International Bucuresti.

Din masuratori, s-au constatat diferente intre lungimile majoritatii traseelor receptionate si lungimile reale ale drumurilor pe unde au fost trasate piste.

Astfel, pe 5 decembrie 2013, ASB a afirmat ca lungimea traselor cu piste pentru biciclete din Bucuresti ar avea o lungime de 186,4 km. In fapt, din masuratori a reiesit faptul ca lungimea cailor de comunicatie pe care s-au marcat aceste trasee au 78,09 km. Din calculele asociatiei OPTAR, diferenta dintre totalitatea lungimilor traseelor comunicate de catre ASB si totalitatea lungimilor cailor de comunicatie pe care s-au trasat pistele este de 108,31 km!

In 2013, s-au efectuat lucrari de coborare a bordurilor „prin forte proprii” pentru lucrari aflate in garantie. (2 ani de la momentul receptiei lucrarilor).

Important de remarcat este faptul ca traseul cu piste pentru biciclete de pe Bulevardul Theodor Pallady nu a primit avizul politiei rutiere deoarece pista „nu asigura conditiile de circulatie in siguranta”. Cu toate acestea, ASB a receptionat aceasta lucrare ilegala si a platit-o, cu toate ca avea cunostinta despre faptul ca viata oamenilor este pusa in pericol. Mai mult, asa cum reiese din informatia pusa la dispozitie de ASB, administratia locala a irosit resurse coborand bordurile.  Situatia pistei ilegale de pe Bd Theodor Pallady era cunoscuta de catre ASB, deoarece in 2012 a fost sanctionata contraventional pentru executarea pistei fara avizul obligatoriu al politiei.

ASB a uitat sa treaca in lista de motive pentru care politia a solicitat, conform legii, desfiintarea temporara, faptul ca „nu exista spatiu suficient pentru circulatia pietonilor”. De fapt, acesta este motivul pentru care niciun traseu cu piste pentru biciclete realizat in Bucuresti nu se putea executa legal.

De remarcat este faptul ca marcarea traseelor pentru biciclete are la baza studii de fezabilitate care ar fi trebuit sa constate ca nu este posibila trasarea pistelor pe trotuare, in Bucuresti neexistand trotuare pe care sa se poata executa trasee cu piste pentru biciclete si care sa indeplineasca toate conditiile legale.

Pana acum, aceste studii de fezabilitate nu au fost facute publice pentru a se constata daca cei care le-au intocmit au recomandat sau nu executarea de trasee cu piste pentru biciclete pe trotuare.

De asemenea, ASB refuza sa faca publice documentele prin care s-au receptionat pistele.

Mai multe detalii despre informatiile primite si analiza acestora pot fi consultate pe site-ul asociatiei OPTAR.