Alina Mungiu-Pippidi si SAR refuza incorporarea societatii civile propusa de Ponta

0

Descarcati Raportul Romania 2010. Sectorul neguvernamental – profil, tendinte, provocari  |  Inregistrati-va organizatia in Catalogul Societatii Civile!  |  Descarcati “Ghidul de identificare si adresare a nevoilor emergente ale copiilor din Romania”  |  Calendarul cursurilor FDSC  |  

dinpasiune-3175632

ypc-5046569

indaco-3317785

nonformalii-5476034

Data: 10-10-2014

Coalitia Societatii Civile pentru Dezvoltarea Romaniei. Asa suna propunerea facuta de reprezentantii Guvernului Ponta societatii civile in cadrul unei “reuniuni de lucru pe tema infiintarii unui grup consultativ de organizatii neguvernamentale care sa colaboreze cu Primul Ministru si ministerele relevante pe temele de interes pentru societatea civila din Romania” (asa a fost formulata invitatia). Reuniunea a avut loc recent. Ideea Coalitiei ar fi obtinerea unei forme de delegare catre un grup restrans de organizatii, care ar avea acces la intalniri periodice cu premierul. Daca au existat si voci care au primit cu entuziasm propunerea (detalii aici, catre final), Societatea Academica din Romania (SAR) si alte ONG-uri au fost mult mai retinute. Reprezentantul SAR Alina Mungiu-Pippidi arata de ce o asemenea coalizare nu este oportuna si poate deveni chiar nociva. Puteti citi mai jos aceste motive.

***

Aud ca suntem invitati sa ne alaturam unei Coalitii pentru Dezvoltarea Romaniei, la initiativa Guvernului. Oricat ma bucur ca Guvernul si-a amintit de societatea civila, consider ideea unei asemenea coalitii neoportuna, din urmatoarele motive:

  1. Avem destule coalitii spontane, cele organizate de guverne sau donori nu dau niciodata rezultate.
  2. Societatea civila nu are nevoie sa fie organizata de guvern. Daca guvernul ne-ar ferici cu mai putine reglementari, ar fi mai bine. Nu sunt la curent sa existe vreun alt stat in UE unde ONG-urile cer aprobare de la ministere sa se infiinteze si unde judecatorii se amesteca tn viata interna a organizatiilor.
  3. Consultari cu societatea civila se pot organiza perfect fara o coalitie cu acest titlu dedicat. Or mai fi si alti oameni care contribuie la dezvoltarea Romaniei. Sa nu monopolizam titlul.
  4. Cine crede ca ar arata bine Guvernul Ponta avand toate sectoarele sociale organizate ca si coalitii pentru dezvoltare sa se mai gandeasca putin. Modelul se numeste corporatist si da, unul din parintii lui e roman, Nicolae Manoilescu, un admirator al lui Benito Mussolini. Personal prefer mai multa dezordine si spontaneitate in organizarea sociala.
  5. Finalmente, prefer sa fiu consultata pe teme punctuale, la care am competenta sau reprezentam segmente din societate si nu asa, tot timpul. O consultare centrala nu se poate substitui consultarilor legale speciale pe care trebuie sa le faca fiecare organ al statului in parte. M-ati convinge daca ati incepe cu o analiza a aplicarii Legii 52/2003 (a transparentei decizionale) si a motivelor pentru care este atat de frecvent calcata in picioare, pe tema asta un grup de lucru e oricand binevenit. Nu e nevoie sa il numim “Coalitia pentru Aplicarea Legii”, data fiind banalitatea si ubicuitatea acestui obiectiv in context romanesc.

Alina Mungiu-Pippidi

Sursa: romaniacurata.ro

Parlamentul UE va adopta o noua legislatie pentru interzicerea culturilor modificate genetic Ministerul Sanatatii sustine indirect automedicatia! Consultari pentru Strategia Energetica a Romaniei – de la contradictii si non-solutii la elaborarea unui „instrument viu” Un grav atentat impotriva drepturilor fundamentale este folosit de autoritatile romane ca un pretext pentru a propune restrangerea drepturilor fundamentale SCRISOARE DESCHISA: Strategia Nationala “O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati” (2015-2020) Cadou de Craciun pentru sectorul termo: statul ofera Complexului Energetic Oltenia bani pentru exproprieri Coalitia STOP TTIP ii cere ministrul Bogdan Aurescu sa organizeze o dezbatere publica inainte de a sustine accelerarea negocierilor pentru Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii ONG-urile reunite in campania Politica fara Bariere cer infiintarea unui partid cu minim trei membri fondatori si finantarea de la buget a tuturor partidelor, proportional cu numarul de voturi 17 ONG-uri cer ministrului Sanatatii sa permita accesul la foaia medicala de observatie a pacientilor si rudelor desemnate de acestia Salvati Bucurestiul a anuntat deschiderea unui call-center pentru consultanta juridica gratuita in urbanism, constructii, protectia patrimoniului si protejarea mediului

250x250-ro_donatori_europa-9612590

techsoupbaner-8234911

tedx_logo_place-caleavictorieied-p-639

potsieu2-1157268

csrrev250x250-6786223

viata_stiriong_250x250_n-1759028

banner-seniorinet-5175860