APADOR-CH ii cere Avocatului Poporului sa atace ordonanta traseismului

0

APADOR-CH i-a cerut azi Avocatului Poporului sa atace la Curtea Constitutionala Ordonanta de urgenta 55/2014, ce favorizeaza traseismul alesilor locali timp de 45 de zile, inainte de alegerile prezidentiale. Aceasta a fost publicata in Monitorul oficial in 2 septembrie 2014. Institutia Avocatului Poporului a anuntat pe 28 august, intr-un comunicat, ca “analizarea” respectivei ordonante “va constitui o prioritate”, de indata ce va fi publicata in M.O.

Chiar daca in ultima perioada, pe fondul tensiunilor electorale, mai multe forte politice s-au implicat in acest subiect, atragem atentia ca demersul APADOR-CH nu este unul politic si nici in premiera, dupa cum nici ordonanta guvernului nu este un accident generat de vreo situatie de urgenta. Solicitarea APADOR-CH catre AVP este a cincea dintr-o serie inceputa in aprilie 2014, prin care asociatia i-a cerut AVP sa-si ia rolul in serios si sa atace abundenta de ordonante de urgenta prin care Guvernul s-a substituit Parlamentului in procesul legislativ. Conform unui studiu facut de APADOR-CH, in ultimii zece ani Romania s-a aflat intr-o situatie exceptionala la fiecare trei zile, judecand dupa numarul mare de ordonante de urgenta emise intre 2004 si 2013. Guvernele care s-au succedat in aceasta perioada au emis 1.453 ordonante de urgenta, in medie 145 de ordonante de urgenta pe an.

Pentru ca e neverosimil ca un stat democratic si membru al Uniunii Europene sa fi trait in ultimul deceniu tot intr-o situatie exceptionala, APADOR-CH a atras atentia Avocatului Poporului ca e rolul lui sa semnaleze Curtii Constitutionale aceasta anomalie. In calitate de “aparator al drepturilor si libertatilor cetatenilor in raporturile acestora cu autoritatile publice”.

Din pacate, pana acum apelurile repetate ale APADOR-CH la AVP s-au soldat cu raspunsuri ce au oscilat intre “AVP doreste sa fie impartial si sa nu se angajeze in diferende cu nuanta politica intre diferite institutii ale statului” si “e adevarat ca ordonanta x e neconstitutionala si nejustificata de vreo urgenta, dar ea nu incala drepturile si libertatile cetatenilor”.

APADOR-CH considera ca cea mai recenta dintre ordonantele emise de actualul guvern – cea care le permite alesilor locali sa migreze politic fara consecinta pierderii mandatului – este neconstitutionala si afecteaza deopotriva drepturile si libertatile cetatenilor, prin urmare intruneste toate obiectiile ridicate de AVP in motivarea faptului ca a refuzat pana acum sa-si exercite atributiile.Remodelarea majoritatilor politice printr-un act unilateral de vointa al Guvernului, sub pretextul unei deblocari a functionarii autoritatilor deliberative, incalca articolul 115 alineatul 4 din Constitutie, intrucat reasezarile produse la nivelul majoritatii politice nu constituie situatii exceptionale, ci evenimente naturale si cat se poate de previzibile intr-o societate democratica, astfel ca ele nu pot fi un motiv serios pentru care Guvernul sa se poata substitui Parlamentului si sa legifereze in locul sau. 

Demersul APADOR-CH, care alaturi de alte 20 de organizatii neguvernamentale a atras atentia asupra neconstitutionalitatii acestei ordonante, nu este in niciun fel atins de vreun partizanat politic. Asociatia a cerut AVP sa atace si alte ordonante de urgenta. In plus, limitarea situatiilor in care un guvern poate emite ordonante de urgenta figureaza printre propunerile pe care APADOR-CH le-a inaintat Forumului constitutional, cu ocazia dezbaterilor pe marginea revizuirii Constitutiei. Asociatia a atras atentia inca de atunci ca este necesara reducerea drastica a tendintei Guvernului (indiferent de perioada in care a functionat) de a se substitui Parlamentului in procesul de legiferare. Actualul text al articolului 115 alineatul 4 din Constitutie este ambiguu, evaziv si permite, in practica emiterea unui numar inacceptabil de mare de ordonante de urgenta, care transforma executivul in legislativ.

Singura explicatie logica a abundentei de ordonante de urgenta este ca nici Parlamentul, nici Avocatul Poporului, si nici Curtea Constitutionala nu acorda atentia cuvenita verificarii existentei acestor asa-zise situatii extraordinare, prin care Guvernul justifica adoptarea ordonantelor de urgenta. Practic, toate autoritatile publice au ignorat in ultimul deceniu, si astfel au lasat fara aplicare, textul articolului 115 al. 4 din Constitutie, al carui rost este de a limita excesul de zel  al Guvernului in emiterea de ordonante de urgenta.
APADOR-CH ii cere, asadar, Avocatului Poporului sa-si renunte la pasivitate si sa-si exercite atributiile legale, descurajand practica legiferarii prin ordonante de urgenta. Un prim pas poate fi atacarea la Curtea Constitutionala a celei mai recente, OUG 55/2014, care, prin derogare, permite traseismul pentru o perioada de 45 de zile.

Sursa: www.apador.org