Apel catre Guvern si Parlament: Educatia are prioritate; opriti alocarea de fonduri publice catre cultele religioase!

0

In aceasta perioada a intrat in dezbatere publica proiectul de buget pentru anul viitor. In contextul unei situatii economice incerte, Guvernul preconizeaza introducerea de noi taxe, majorari substantiale de accize si inghetarea angajarilor la Stat.

Paradoxal, in timp ce domenii vitale pentru viitorul societatii romanesti – Educatia, Cercetarea, Sanatatea – sufera de subfinantare cronica, cultele religioase primesc in mod constant din fonduri publice sute de milioane de euro anual; mai mult, se preconizeaza cresterea substantiala a acestor alocari bugetare.

Astfel, conform programelor guvernamentale in vigoare, se doreste ca:

  • anual numarul preotilor platiti de Stat sa se mareasca cu cate 1.000 de persoane
  • sa se finalizeze constructia a aproape 250 de noi biserici pe an
  • sa se repare peste 400 de biserici pe an
  • sa se finalizeze pictura la peste 200 de biserici pe an

”Este stupefiant! In timp ce se desfiinteaza scoli si spitale din motive de “eficienta”, constructia de biserici se face pe banda rulanta! In timp ce sistemul de sanatate duce o lipsa acuta de personal – numarul asistentilor medicali scazand cu 20% in ultimii cinci ani, ca sa dau un exemplu2 – Guvernul isi propune sa angajeze cate 1.000 de noi preoti anual! Ce facem? “Dezvoltam” intreaga tara dupa modelul Gherla, orasul cu un spital si 22 de biserici3?” a declarat Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR – Asociatia Secular-Umanista din Romania.

ASUR face un apel catre Guvern si Parlament sa stopeze programele de finantare bugetara a cultelor religioase si sa redirectioneze sumele respective catre Educatie, Cercetare si Sanatate. Cultele religioase pot si trebuie sa se autofinanteze; in acest context, reamintim de propunerea facuta de asociatia noastra inca din 2011 de adoptare a Legii Contributiei Bisericesti pentru a inlocui subventionarea cultelor de la buget printr-o contributie optionala, colectata dupa sistemul din Germania.

In Romania sunt 18.400 de biserici; doar 4.700 de scoli generale stau la dispozitia copiilor!

www.cdep.ro/proiecte/2013/000/00/2/SGG.pdf

www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ministerul-Sanatatii_-in-legatura-cu-criza-de-asistenti_-Vom-elabora-un-plan-de-resurse-umane_19136

ro.stiri.yahoo.com/ora%C5%9Ful-cu-22-biserici-%C5%9Fi-un-singur-spital-053031431.html

Sursa: Asociatia Secular-Umanista din Romania