Asociatia Salvati Bucurestiul a castigat procesul cu Primaria Capitalei in dosarul Buzesti-Berzei

0

Primaria Capitalei a pierdut procesul cu Asociatia Salvati Bucurestiul in dosarul Buzesti-Berzei. Curtea de Apel Bucuresti a dat o hotarare irevocabila in favoarea asociatiei care a reclamat ilegalitati privind declasarea monumentelor istorice din zona, pentru a face loc unei sosele.

Potrivit deciziei Curtii de Apel, cladirile istorice demolate la ordinul primarului Sorin Oprescu au fost daramate ilegal.

Curtea de Apel Bucuresti a decis definitiv suspendarea utilitatii publice a proiectului Berzei-Buzesti. Motivul: pe acest tronson exista monumente istorice, iar utilitatea publica trebuia declarata prin lege de Parlament si nu de Consiliul General.

Presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan, spune la RFI ca din 13 monumente istorice, cinci au fost demolate ilegal in baza acestei decizii a Primariei Capitalei. “Pentru a declara utilitate publica in cazul Buzesti-Berzei, fiind implicate 13 monumente istorice, legea spune ca era obligatoriu ca decizia de utilitate publica sa fie luata de Parlamentul Romaniei printr-o lege, nu de de CGMB. Pe de alta parte, trebuia facuta o cercetare stiintifica serioasa, care sa ia in calcul mai multe alternative. Acum miza pentru noi este cat de mare va fi soseaua si cum putem ca prin ce se va construi acolo sa pastram caracterul istoric al acelei zone si sa impiedicam traversarea Bucurestiului prin mijlocul lui de o sosea de mare viteza, lucru care nicaieri in lume nu se mai intampla“, explica Nicusor Dan.

Acesta este al cincilea proces pe care Primaria Bucurestiului il pierde cu ONG-urile in dosarul Buzesti-Berzei.

In primul rand, aceasta hotarare dispune suspendarea lucrarilor, adica demolarea si constructia. Este vorba de cinci hotarari asemanatoare privind lucruri diferite, dar trebuie suspendate mai multe lucruri, in afara de executia lucrarilor trebuie suspendata autorizatia pe care chiar Primaria a emis-o si este si emitent si beneficiar, trebuie atacate, daca nu au fost deja, inclusiv avizele de declasificare, pentru ca am impresia ca Ministerul Culturii a lucrat destul de superficial pe aceste dosare trecand la declasificarea lor fara nota de fundamentare“, precizeaza avocata Ina Vintilescu.

In precedentele patru dosare castigate de ONG-uri, Tribunalul Bucuresti a suspendat autorizatiile de desfiintare pentru Hotel Marna si Casa Radulescu. Tribunalul Bucuresti a mai suspendat autorizatia de desfiintare pentru imobilul din str. Cobalcescu nr. 60, unde Primaria Bucuresti a continuat insa demolarea, fapt pentru care Asociatia Salvati Bucurestiul va depune o plangere penala.

Tribunalul Bucuresti a mai anulat si Planul Urbanistic Zonal al constructiei Bulevardului Uranus, care a inceput deja de cateva luni in zona Buzesti-Berzei. Soseaua va face legatura intre Piata Victoriei si Piata Parlamentului.

Sursa: RFI.ro