Autoritatile locale vand informatiile publice cu adaos de boutique

0

Raport de evaluare a tarifelor percepute de autoritatile locale pentru eliberarea de fotocopii ale documentelor solicitate in temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public

Cercetarea de fata a incercat sa evalueze practica autoritatilor locale in ce priveste furnizarea de fotocopii dupa documente la solicitarile formulate in temeiul Legii nr. 544/2001.

Ipoteza principala de lucru a fost aceea ca unele institutii restrictioneaza accesul publicului la documente prin practicarea unor tarife descurajante. Formularea acestei ipoteze s-a bazat pe experientele anterioare ale asociatiei, dar si pe situatii recente semnalate de cetateni. De exemplu, in primavara acestui an, un cetatean ne-a semnalat ca i s-a solicitat sa achite un tarif de aproximativ 1,75 lei pentru o pagina A4.

O a doua ipoteza a fost aceea ca astfel de practici restrictive sunt cu atat mai raspandite cu cat institutia respectiva este mai putin vizibila publicului larg. Sau ca astfel de practici restrictive sa fie intalnite cu atat mai des cu cat autoritatile respective sunt mai mici.

Studiul a fost realizat pe baza raspunsurilor institutiilor publice la cereri de informatii adresate in baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, si prin analiza datelor deja detinute de asociatie in urma experientei proprii in domeniu.

Au fost adresate chestionare formulate ca cereri de informatii de interes public unui numar de 89 de autoritati publice locale dupa cum urmeaza:

– 41 de consilii judetene,

– Consiliul General al Municipiului Bucuresti,

– 41 de consilii locale ale municipiilor resedinta de judet si

– 6 consilii locale ale sectoarelor Municipiului Bucuresti.

Colectarea datelor s-a realizat in mai-iunie 2014.

Citeste continuarea pe apador.org.