Barometrul bunei guvernari – raport de evaluare a performantei noilor ministri cu portofolii cu impact in economie

0

La 100 de zile de la investirea in functie in noile portofolii guvernamentale, ca urmare a remanierii din martie 2014, antreprenorii si executivii din Romanian Business Leaders au evaluat performanta ministrilor Constantin Nita (Economie), Razvan Nicolescu (Energie), Ioana Petrescu (Finante Publice), Florin Jianu (IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism), Attila Korodi (Mediu si Schimbari Climatice), Rovana Plumb (Munca, Familie, Protectie Sociala si Persoane Varstnice) si Dan Sova (Transporturi).

In primul trimestru din 2014, economia Romaniei a avansat cu 3,8% fata de aceeasi perioada din 2013, inregistrand cea mai mare crestere din Uniunea Europeana. In ciuda contextului macroeconomic favorabil (economia a crescut cu 3,8% in primul trimestru din 2014 fata de aceeasi perioada din 2013), in perceptia liderilor din business, performanta ministerelor conduse de catre cei sapte ministri nominalizati la conducerea acestora in martie 2014 ramane la un nivel nesatisfacator.

Barometrul primelor 100 de zile ale noilor ministri cu portofolii cu impact in economie consemneaza lipsa de rezultate si performanta slaba a ministrilor Transporturilor si Muncii.

Pe de alta parte, liderii din business considera ca exista semnale pozitive importante dupa primele 100 de zile ale noilor ministri de Finante, Energie si Mediu, privind activitatea acestora in perioada urmatoare.

Cel mai performant ministru in primele 100 de zile de la investire, potrivit liderilor din business, este ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu. Peste jumatate dintre respondenti (caz singular) considera ca activitatea ministrului a fost buna sau acceptabila. Podiumul este completat de ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, si de ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi. Rezultatele activitatii celor doi demnitari sunt percepute drept bune sau acceptabile de patru din zece oameni din business.

Pentru ceilalti patru ministri, perceptia liderilor din business este mai degraba negativa. In clasament urmeaza, in ordine, ministrul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Florin Jianu (performanta buna sau acceptabila pentru 30% dintre respondenti), ministrul Economiei, Constantin Nita (performanta buna sau acceptabila pentru 28% dintre respondenti), ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb (performanta buna sau acceptabila pentru 24% dintre respondenti) si ministrul Transporturilor, Dan Sova (performanta buna sau acceptabila pentru 14% dintre respondenti).

Liderii din business au evaluat activitatea ministilor in primele 100 de zile prin prisma actiunilor si a deciziilor pe care acestia le-au luat pentru a rezolva sau aborda provocarile prioritare specifice fiecarui portofoliu.

Descarca Barometrul primelor 100 de zile, un proiect al Fundatiei Romanian Business Leaders.