Basescu si Ponta, primii agitatori ai tarii, trag o linie rosie peste Romania

0

ActiveWatch si APADOR-CH considera alarmante recentele declaratii ale prim-ministrului Victor Ponta* si ale presedintelui Traian Basescu** cu privire la demonstratiile de protest din Romania.

 ActiveWatch si APADOR-CH condamna ferm recursul la violenta, indiferent de cei care il initiaza, si considera inaceptabil apelul autoritatilor la reprimarea protestelor pasnice a zecilor de mii de cetateni romani, prin generalizari abuzive si cultivarea unor sentimente de insecuritate publica. Le atragem atentia celor doi demnitari ca manifestatiile s-au desfasurat pasnic si in perfect acord cu drepturile fundamentale la libera exprimare si la libera intrunire, asa cum sunt garantate de Constitutia Romaniei (Articolul 39).

Incurajarea interventiei in forta pe care cei doi demnitari au adresat-o fortelor de ordine este bazata pe un incident izolat si extinde cazul particular al avarierii masinii ministrului Daniel Barbu asupra comportamentului tuturor participantilor la manifestatiile de strada. Un astfel de incident nu trebuie folosit ca pretext pentru reprimarea unor proteste pasnice, cu atat mai mult cu cat evenimentul respectiv nu a avut loc in timpul manifestatiilor de strada. Chiar daca evenimente care ar putea fi interpretate ca violente ar avea loc in strada, obligatia fortelor de ordine este de a-i izola pe cei violenti si nu de a interveni in forta pentru dispersarea manifestantilor.

Cele doua organizatii cer demnitarilor sa actioneze responsabil si sa respecte principiul fundamental al libertatii de exprimare, cu atat mai mult cu cat demonstratiile din strada sunt semnalul unei fracturi intre interesul public si decizia politica.

ActiveWatch si APADOR-CH sustin exprimarea libera a opiniilor in protestele de strada, dar recomanda participantilor la demonstratii sa se abtina de la orice fel de manifestari care ar putea fi interpretate ca acte de violenta.

*Victor Ponta: “Vreau sa dati un semnal foarte clar de respectare a legii. Exista o linie rosie peste care nu accept sa se treaca. Colegul nostru, domnul Barbu, a fost agresat. Nu e vorba de domnia sa, ca e barbat, rezista, e vorba de faptul ca nu ne intoarcem la anii ’30, cand isi faceau legionarii de cap pe strazile Bucurestiului. Cat timp protestele sunt pasnice, jandarmii au procedat foarte bine, foarte elegant, dar in momentul in care se trece linia rosie si vorbim de agresiuni, amenintari, blocarea unor drumuri, aveti din partea mea mandat foarte clar de interventie conform legii” […]”Am vazut ca in Canada sunt tot demonstratii impotriva gazelor de sist. Acolo, politia a intervenit dur. Eu nu va cer sa interventi dur decat daca se trece linia rosie, care este agresiunea, incalcarea unor drepturi fundamentale, inclusiv dreptul de proprietate si blocarea unor drumuri si impiedicarea intereselor legitime ale acestei tari. Pentru 300, 100, 1.000 de oameni nu putem bloca o tara de 22 milioane si o sa va cer, aveti din partea mea mandat, jandarmii, politia, institutiile statului sa actioneze fara niciun fel de complex cand e vorba de incalcarea grava a legii. Cred ca nu putem sa acceptam ca lucrurile sa treaca de aceasta linie rosie“.

**Traian Basescu: “Nu trebuie tolerat. Blocarea masinii oricarui cetatean este impotriva legii. Nu pentru ca-i ministru nu trebuie sa-i spargi luneta, ci pentru ca e cetatean. Nimic nu justifica violenta in relatiile cu alt cetatean care are alt punct de vedere. Eu am un raport despre ce s-a intamplat la Vaslui. Nu este ilegala interventia jandarmilor. Dar e ilegal ca se blocheaza cai de comunicatii. (…) Ce nu pot accepta insa din modul de manifestare e nerespectarea legii. Nu poti in fiecare duminica sa blochezi bulevarde fara autorizatie. Daca as fi ministru de Interne sau Guvern as incerca sa discut cu liderii acestor miscari sa lase sa circule oamenii

Articolul 39 / CONSTITUTIA ROMANIEI

Mitingurile, demonstratiile, procesiunile sau orice alte intruniri sunt libere si se pot organiza si desfasura numai in mod pasnic, fara nici un fel de arme.