Campanie fara discriminare: Apelul societatii civile pentru o campanie electorala lipsita de discurs politic discriminator

0

Anul electoral 2014, inceput cu alegerile pentru Parlamentul European si alegeri partiale in unele circumscriptii uninominale, continua in luna noiembrie cu alegerile prezidentiale. Pe acest fond, exista tentatia adoptarii de catre competitorii electorali a unor teme populare, dar indreptate impotriva drepturilor fundamentale, mergand de la stigmatizarea unor grupuri sociale pana la incitarea la ura si violenta. Inca de la inceputul anului, societatea civila, prin organizatiile semnatare, a facut un apel la toate partidele si toti candidatii independenti sa evite tentatia populismului.

Angajamentul la campanie fara discriminare a fost semnat de reprezentantii majoritatii partidelor inscrise in cursa electorala pentru Parlamentul European. Am constatat, in urma monitorizarii campaniei, ca toti semnatarii si-au respectat angajamentul si prin urmare am asistat la una dintre cele mai moderate campanii din istoria recenta a Romaniei, lipsita de incidente majore determinate de intoleranta sau incitare la ura.

La inceputul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, reiteram apelul la o campanie fara discriminare si solicitam tuturor candidatilor:

1. Sa nu utilizeze in discursul electoral si in realizarea materialelor de campanie mesaje, declaratii si imagini care incita la ura si discriminare in baza rasei, culorii, nationalitatii, etniei, afilierii la un anumit grup social, convingerilor religioase, genului, varstei, dizabilitatii, orientarii sexuale, identitatii de gen, sau oricaror alte criterii de diferentiere.

2. Sa utilizeze un limbaj care sa promoveze incluziunea sociala, pentru a evita discriminarea si stigmatizarea unor persoane in baza criteriilor enumerate la punctul anterior.

3. Sa respecte demnitatea persoanelor in cadrul comunicarii electorale, indiferent de rasa, culoare, nationalitate, etnie, afiliere la un anumit grup social, convingeri religioase, gen, varsta, dizabilitati, orientare sexuala, identitate de gen, sau orice alte criterii de diferentiere.

4. Sa nu utilizeze in discursul electoral si in realizarea materialelor de campanie mesaje, declaratii si imagini care sa induca persoanelor ce fac parte din diferite grupuri minoritare un sentiment reciproc de neincredere si ostilitate.

5. Sa adopte masuri disciplinare conforme cu propriul lor statut impotriva candidatilor si membrilor de partid care incalca prevederile enumerate la punctele 1-4, avand in vedere si Carta Partidelor Europene pentru o Societate Lipsita de Rasism ce stabileste bune practici in campania electorala si in formularea discursului politic.

6. Sa disemineze acest document catre toti membrii de partid si catre toate persoanele implicate in campania electorala.

Solicitam ca acest angajament sa fie asumat nu numai de candidati, ci si de toti liderii si membrii partidului, de voluntarii implicati in campanie sau de personalul contractat in vederea campaniei.

Ca semnal pentru asumarea angajamentului, solicitam tuturor candidatilor sa il publice pe pagina oficiala de campanie si sa faca o declaratie publica explicita in acest sens.

Partidele si candidatii care semneaza angajamentul „Campanie fara discriminare” sunt rugati sa ne notifice acest lucru. Persoane de contact:

Claudia Iordache – [email protected]

Ovidiu Voicu – [email protected]

Telefon: 0212121101; 0731037822

Organizatii semnatare,

(lista ramane deschisa)

Fundatia pentru o societate deschisa

Asociatia Accept

Societatea de Educaţie Contraceptiva şi Sexuala

ECPI – Centrul Euroregional pentru Initiative Publice

Asociatia Militia Spirituala

Asociatia E-Civis

Asociatia Front

Grupul pentru Democratie Participativa Plenum

Centrul pentru Inovare Publica

Asociatia Mame pentru Mame

Asociatia E-Romnja

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

Agentia de Dezvoltare Comunitara „Impreuna”

Centrul FILIA

Centrul Ratiu pentru Democratie

Societatea Academica din Romania

Centrul Parteneriat pentru Egalitate

Asociatia Transcena

CENTRAS – Centrul de Asistenta pentru Organizatii Nonguvernamentale

Asociatia Carusel

CeRe – Centrul de Resurse pentru Participare Publica

Expert Forum (EFOR)

Fundatia Tineri pentru Tineri

Freedom House Romania