Cerem dezbatere publica pentru noua tentativa de legiferare a inregistrarii cartelelor prepay

0

Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala a afisat pe site-ul propriu, in 6 septembrie 2016, a cincea tentativa de a legifera inregistrarea cartelelor preplatite, de data asta printr-o ordonanta de urgenta. Conform acestui proiect, care nu difera mult de precedentele, toti cetatenii care cumpara cartele telefonice preplatite vor fi obligati sa-si dea datele de identificare. Amintim ca precedentele legi care au incercat sa reglementeze acest lucru, din 2011 incoace, au fost declarate neconstitutionale de catre CCR, pe motiv ca incalcau drepturi fundamentale.

APADOR-CH a transmis azi o adresa catre doamna Delia Popescu, Ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, cerand organizarea unei dezbateri publice pentru acest proiect, deoarece si acesta, ca si precedentele, are prevederi ce pot avea impact negativ semnificativ asupra drepturilor fundamentale si reprezinta o noua incercare de legiferare a inregistrarii cartelelor pre-pay.

Continutul solicitarii

Doamnei Delia Popescu, Ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala

Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala

Bulevardul Libertatii, Nr. 14, Sector 5, Cod 050706, Bucuresti

Fax: +40 21 311 41 31
[email protected]

Stimata doamna ministru,

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki,  (APADOR-CH) este o organizatie neguvernamentala care actioneaza pentru protectia drepturilor omului si pentru stabilirea echilibrului atunci cand acestea sunt incalcate.

In calitate de asociatie legal constituita si in temeiul Art. 6 alin. 7 din Legea 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, va adresam prezenta cerere pentru a solicita organizarea unei intalniri in care sa se dezbata public proiectul de Lege pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice.

Proiectul a fost afisat in vederea dezbaterii publice pe pagina de internet a institutiei pe care o conduceti la data de 6 septembrie 2016, fara a se preciza vreun termen pentru primirea de comentarii si propuneri. Documentul contine prevederi ce pot avea impact negativ semnificativ asupra drepturilor fundamentale si reprezinta o noua incercare de legiferare a inregistrarii cartelelor pre-pay.

Precizam ca, potrivit art.6 alin. 7 din Legea nr. 52/2003, organizarea unei intalniri in care sa se dezbata public proiectul de lege este obligatorie daca acest lucru a fost cerut in scris de catre o asociatie legal constituita.

Va rugam sa ne informati in timp util cu privire la locul, data si ora stabilite pentru desfasurarea intalnirii.

Cu consideratie,

Maria-Nicoleta Andreescu,

Director executiv APADOR-CH