Cinci organizatii civice condamna incercarile de reducere la tacere a jurnalistilor nealiniati puterii

0

Cinci organizatii civice au condamnat public pe data de 11 februarie “decizia Consiliului National al Audiovizualului de a sanctiona cu suma record de 70.000 de lei postul B1TV pentru opiniile jurnalistului Robert Turcescu” si au avertizat “asupra incercarilor repetate de a reduce la tacere jurnalistii romani cu opinii diferite de cele ale puterii, se arata intr-un comunicat de presa comun al organizatiilor civice.”
“Postul B1TV a fost sanctionat de CNA pe 6 februarie pentru ca jurnalistul Robert Turcescu, in doua editii ale emisiunii pe care o modereaza “Sub semnul intrebarii”, a calificat modificarea Codului Penal de catre Camera Deputatilor din “martea neagra” drept o “lovitura puternica aplicata statului de drept” si a spus ca “parlamentarii au pus la cale practic o lovitura de stat, au amputat Codul Penal ridicandu-se deasupra legilor”.

Modificarea Codului Penal la care a facut referire “s-a petrecut peste noapte, fara vreo consultare, si a vizat practic dezincriminarea coruptiei si a conflictului de interese in cazul politicienilor”, ziua respectiva castigandu-si numele de „martea neagra” a democratiei romanesti.

“Decizia CNA din 6 februarie 2014 reprezinta o incalcare a libertatii de exprimare si o incercare de intimidare a presei”, afirma semnatarii protestului.

Acestia au adus ca argument faptul ca atat ambasadele de la Bucuresti si presa straina, cat si marea majoritate a judecatorilor de la Curtea Suprema au luat pozitie fata de acele modifice, cei din urma atacandu-le la Curtea Constituionala. Ulterior, Curcea Constitutionala a gasit modificarile facute de deputati in “martea neagra” ca fiind neconstitutionale.

In urma votului din “martea neagra”, Parlamentul Romaniei a primit din partea organizatiei jurnalistilor de investigatie Organized Crime Corruption Reporting Project “distinctia” – “Personalitatea anului 2013” acordata anual promotorilor coruptiei si crimei organizate in lume, se arata in scrisoare.

“In acest context, consideram ca opiniile jurnalistului Robert Turcescu au fost pe masura gravitatii faptelor despre care facea vorbire, iar sanctionarea lor atat de dura de catre CNA este o reprimare a libertatii de exprimare”, au spus semnatarii scrisorii.

Cititi continuarea pe amosnews.ro.