Comunitatea neguvernamentala internationala cere date deschise Parlamentelor nationale

0

Scrisoare deschisa

Bucuresti, 16 septembrie 2014 ▪ Aceasta scrisoare deschisa, semnata de reprezentanti ai societatii civile din comunitatea internationala a organizatiilor ce monitorizeaza legislativele nationale (lista ONGurilor semnatare poate fi consultata aici), a fost adresata Presedintilor celor doua camere ale Parlamentului din Romania cu scopul de a incuraja cele doua institutii, ca parte a angajamentului de transparenta si deschidere, sa publice informatiile relevante intr-un format usor accesibil astfel incat cetatenii sa aiba acces si sa poata participa activ la procesul deliberativ.  

Deviza parlamentarul serveste interesele cetateanului este fundamentala intr-o democratie. Parlamentul produce si detine informatii nu pentru sine ci, in calitate de administrator al unor bunuri si informatii publice prin natura lor, pentru cetateni. Principiul transparentei si al unui proces deliberativ participativ, sustinut de o serie de structuri si organizatii internationale precum Natiunile Unite, Uniunea Europeana, Uniunea Africana, Confederatia Parlamentara a Americilor (COPCA) sau Parteneriatul pentru Guvernare Deschisa (OGP – Open Government Partnership), este consacrat si in Declaratia pentru Parlamente Deschise: apelul a peste 150 de organizatii nationale de monitorizare a activitatii parlamentare, organizatii internationale si parlamentari din toata lumea si adresat parlamentelor nationale pentru a le determina sa lucreze deschis si transparent.

Accesul publicului din toata lumea la datele produse de parlamente se bazeaza pe tehnologia informationala a secolului XXI. Monitorizarile periodice ale activitatii parlamentare realizate de organizatii – cum este si Institutul pentru Politici Publice (IPP) – au determinat crearea a diferite soft-uri care usureaza accesul cetateanului la reprezentantii sai (dar si invers), creeaza vizualizari ce pot arata parcursul istoric al unui act legislativ cu precizarea numelor celor care l-au sustinut, ilustreaza schimbarile survenite la nivelul unui act legislativ de-a lungul timpului sau dezvolta sisteme de alertare pentru urmarirea unei anumite initiative legislative. 

Aceste initiative sunt create pentru a intari si moderniza legislativul, ajutand parlamentarii sa desfasoare o activitate adaptata timpurilor moderne, raspunzand prompt cerintelor unui public din ce in ce mai conectat la tehnologie si facand fata provocarilor, intr-un context in care institutiile guvernamentale se confrunta, din pacate, cu o scadere a increderii din partea cetatenilor. Publicarea pro-activa de date si informatii constituie o abordare necostisitoare de imbunatatire a comunicarii dintre parlamente si cetateni, facilitand comunicarea cetatenilor cu alesii lor si sprijinindu-i pe cetateni sa aiba o mai buna intelegere asupra procesului legislativ si implicit asupra legilor ce au impact direct in viata de zi cu zi.

Cu toate acestea, multe parlamente limiteaza, in mod inutil, accesul cetatenilor la date publice importante, avand practica de a pune la dispozitie anumite informatii doar la cerere sau in formate inchise/neutilizabile – abordare ce conduce la restrangerea capacitatii de utilizare a acelor informatii (acces, cautare, analiza, refolosirea datelor, etc.). Organizatii ce fac monitorizare in domeniu au facut eforturi considerabile pentru a face informatiile usor utilizabile publicului larg, de multe ori prin scraping (termen utilizat in programare si care descrie extragerea de informatii necesare direct de pe pagina de internet a parlamentului respectiv), dar si prin utilizarea legilor liberului acces la informatiile de interes public, procesand informatii puse la dispozitie pe hartie sau alte formate ce consuma inutil foarte mult timp.  

Pentru a marca Saptamana Globala pentru Legislative Deschise (Global Legislative Openness Week), comunitatea internationala a organizatiilor ce monitorizeaza activitatea legislativelor face apel la toate organismele legislative din lume sa faca publice din oficiu informatiile si datele pe care le utilizeaza. Conform Declaratiei pentru Parlamente Deschise, a face publice date din oficiu inseamna:

  • publicarea pro-activa a datelor si informatiilor;
  • publicarea acestora structurate si in formate deschise/reutilizabile usor;
  • datele si informatiile sa fie puse la dispozitie gratuit.  

In timp ce unele legislative se confrunta cu diferite situatii, recunoastem progrese majore facute de anumite parlamente care lucreaza orientate catre publicarea datelor din oficiu (spre exemplu voturi sau alte informatii cheie privind legislativul sunt publicate on-line sau accesul la date este imbunatatit de asa maniera incat sa poata fi mai usor utilizabile).   

De cele mai multe ori, cele mai interesante, informative sau inovative aplicatii continand date oficiale, au nevoie ca un calculator sa poata cauta, sorta sau transforma aceste date in noi formate pentru a se putea face comparatii sau analize. In timp ce formate de genul HTML sau PDF sunt usor accesibile oamenilor, ele sunt foarte dificil procesabile unui computer. Punerea la dispozitie de date in formate structurate precum JSON si XML sprijina demersurile de a face datele mult mai usor procesabile si permit analize mult mai avansate, mai ales daca vorbim despre cantitati semnificative de date si informatii.

Consideram ca a venit timpul ca parlamentarii din toata lumea sa isi intareasca rolul de reprezentanti alesi de si pentru cetateni si sa sprijine in mod real noile tehnologii care schimba modul in care societatea se conecteaza, comunica si se guverneaza.   

Ca partener al eforturilor dumnevoastra, comunitatea globala a organizatiilor de monitorizare a legislativelor, prin Institutul pentru Politici Publice, va sta la dispozitie pentru a discuta orice nevoie in sensul celor prezentate aici, pentru a va sprijini in demersurile organizationale si tehnice sau pentru a ajuta la elaborarea unui plan de actiuni care sa imbunatateasca transparenta legislativului din Romania. Pentru orice alte detalii sau informatii suplimentare va rugam sa nu ezitati sa ne contactati la: openingparliament.org/contact sau/si [email protected], tel 021 212 31 216/27, fax 021 212 31 08.

Cu respect,

Violeta Alexandru

Director

Institutul pentru Politici Publice